Kurzy ATAC

E312 - Dodecylgalát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E312 - Dodecylgalát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o antioxidant, dobre rozpustný v tukoch. Horľavá látka. Vyrába sa esterifikáciou dodecylalkoholu a kyseliny gallovej, ktorá sa získava zo škrupiny lieskových orechov.

Dodecylgallát a zdravie

Výskum nepreukázal žiadne karcinogénne alebo genotoxické účinky. Môže spôsobiť alergické reakcie v hojnejšej miere ako ostatné galláty, pretože je z nich najsilnejší. Ďalej môže spôsobiť vyrážku alebo žalúdočné problémy, a to najmä ľuďom, ktorí prichádzajú do styku s týmito látkami v rámci svojich zamestnaní, napr. pekári. Štúdie na zvieratách (krysách) zistili ovplyvnenie ich rozmnožovacej schopnosti.

Dodecylgallát v potravinárstve

V obalových materiáloch zemiakových lupienkov a raňajkových cereálií aby z nich mohol preniknúť do jedla a zabrániť tak oxidácii.

Ako prísada:
- polievok,
- koreniacich prípravkov,
- omáčok v sáčku,
- pečiva,
- kávy s mliekom z automatov,
- detských žuvačiek,
- marcipánu,
- nugátu.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.