Kurzy ATAC

E311 - Oktylgalát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E311 - Oktylgalát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Pevná, biela, kryštalická látka bez zápachu. Oktylgallát je horľavý a pri zahriatí na teplotu rozkladu vysiela štipľavý dym a nepríjemný zápach. Pri požití je ľahko jedovatý. Je dobre rozpustný v tukoch, preto sa oproti E310 používa viac. Esterifikáciou oktyl-alkoholu a kyseliny gallovej, ktorá sa získava zo škrupiny lieskových orechov.

Oktylgallát a zdravie

Môžu sa vyskytnúť ekzémy, žalúdočné problémy či opuchy ústnej dutiny. Vyrážkami najviac trpia ľudia, ktorí s látkou prídu do styku vo svojom zamestnaní – napr. pekári. Látka by sa nemala podávať deťom z dôvodu možného vzniku hyperaktivity. Vykonané štúdie na zvieratách (krysách) naznačili zvýšenú úmrtnosť, možné poruchy rozmnožovania.

Oktylgallát v potravinárstve

Používa sa ako antioxidant v margaríne a ďalších tukoch. Ďalej je obsiahnutý v obalových materiáloch zemiakových lupienkov a raňajkových cereálií, aby z nich prenikol do jedla a zabrániť tak oxidácii.

Ďalej sa používa ako:
- prísada polievok,
- koreniacich prípravkov,
- omáčok v sáčku,
- pečiva,
- kávy s mliekom z automatov,
- detských žuvačiek,
- marcipánu,
- nugátu.

Použitie gallátov je Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo monitorované a zatiaľ neboli zistené všetky možné účinky týchto látok. Vykonané testy však nepreukázali škodlivosť týchto látok a preto sú v Európskej Únii povolené. V SR (celej EÚ) je látka v obmedzenom množstve povolená. Celkový obsah antioxidantov v tukoch by nemal prekročiť zákonom stanovenú hranicu 0,02%.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.