Kurzy ATAC

E310 - Propylgalát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E310 - Propylgalát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o kryštalickú, pevnú, horľavú, bielu látku horkastej chuti, bez zápachu. Vyrába sa esterifikáciou propyl alkoholu a kyseliny gallovej, ktorá sa získava zo škrupiny lieskových orechov.

Propylgallát a zdravie

Môže spôsobiť podráždenie žalúdka alebo kože najmä u ľudí trpiacich astmou alebo ľudí citlivých na aspirín. U dojčiat môže spôsobiť cyanózu. Použitie gallátov je Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo monitorované a zatiaľ neboli zistené všetky možné účinky týchto látok. ADI (Acceptable daily intake – prijateľná denná dávka): 0-2,5 mg/kg telesnej váhy.

Propylgallát v potravinárstve

Propylgallát sa používa ako antioxidant v jedlách, tukoch a olejoch (spomaľuje ich žltnutie). Pôsobí aj ako konzervant proti baktériám a plesniam.

Je pridávaný do:
- obalových materiálov zemiakových lupienkov,
- raňajkových cereálií,
- mäsových výrobkov,
- žuvačkových báz
- ochutených nápojov,
- zmrzliny,
- cukríkov,
- pečiva.

Celkový obsah antioxidantov v tukoch by nemal prekročiť zákonom stanovenú hranicu 0,02%. V EÚ iv ČR povolené ako antioxidant v obmedzenom množstve pre tuky a oleje na vyprážanie, masť, loj, rybí tuk, hydinovú masť, zmesi na prípravu múčnikov, sušené mlieko pre automaty, prípravky na polievky a vývary, studené omáčky, majonézy, koreniace prípravky, výrobky z orechov, cereálie, sušené zemiaky, žuvačky. V USA povolený.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.