Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o kryštalickú, pevnú, horľavú, bielu látku horkastej chuti, bez zápachu. Vyrába sa esterifikáciou propyl alkoholu a kyseliny gallovej, ktorá sa získava zo škrupiny lieskových orechov.
Môže spôsobiť podráždenie žalúdka alebo kože najmä u ľudí trpiacich astmou alebo ľudí citlivých na aspirín. U dojčiat môže spôsobiť cyanózu. Použitie gallátov je Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo monitorované a zatiaľ neboli zistené všetky možné účinky týchto látok. ADI (Acceptable daily intake – prijateľná denná dávka): 0-2,5 mg/kg telesnej váhy.
Propylgallát sa používa ako antioxidant v jedlách, tukoch a olejoch (spomaľuje ich žltnutie). Pôsobí aj ako konzervant proti baktériám a plesniam.
Je pridávaný do:
- obalových materiálov zemiakových lupienkov,
- raňajkových cereálií,
- mäsových výrobkov,
- žuvačkových báz
- ochutených nápojov,
- zmrzliny,
- cukríkov,
- pečiva.
Celkový obsah antioxidantov v tukoch by nemal prekročiť zákonom stanovenú hranicu 0,02%. V EÚ iv ČR povolené ako antioxidant v obmedzenom množstve pre tuky a oleje na vyprážanie, masť, loj, rybí tuk, hydinovú masť, zmesi na prípravu múčnikov, sušené mlieko pre automaty, prípravky na polievky a vývary, studené omáčky, majonézy, koreniace prípravky, výrobky z orechov, cereálie, sušené zemiaky, žuvačky. V USA povolený.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>