Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o antioxidant, známy tiež ako vitamín E. Kvapalná látka rozpustná v tukoch. Zneškodňuje voľné radikály. Je obsiahnutá prirodzene v rastlinných tukoch a všeobecne v ľudskej potrave, napr. v mlieku, mäse, orechoch a semenách, pšeničných klíčkoch atď. Zvyšuje imunitu starších osôb, je liekom na mnoho chorôb. Vyrába sa extrakciou z rastlinných olejov, najmä zo slnečnicových. Tiež môže byť vyrobený organickou syntézou.
Nemá žiadne nežiaduce účinky. Vo vysokých koncentráciách môže vo forme vitamínových prípravkov spôsobiť trhlinky na perách, náchylnosť k trombóze, či zapríčiniť poruchy plodnosti.
Súčasť extraktov s vysokým obsahom tokoferolov. Variant α-tokoferol je tiež využívaný na experimentálne účely a klinické testy vitamínu E. Jeho aplikácia je limitovaná z dôvodu jeho špecifickej vône.
Používa sa v:
- rastlinných a živočíšnych tukoch,
- syra,
- polievkach.
V ČR (celé EU) povolené ako prídavná látka av obmedzenom množstve pri výrobe detskej výživy. V USA povolené. Ďalšie informácie viď. E306 – Tokoferoly.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>