Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bezfarebná kvapalná látka rozpustná v tukoch, nerozpustná vo vode. Ide v zásade o mix α, γ a δ tokoferolov. Je prirodzenou súčasťou orechov, obilia, listovej zeleniny a rastlinných olejov. V roku 2005 sa zistilo, že tokoferoly znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby u starnúcej populácie. Vyrába sa extrakciou z jedlých rastlinných olejov.
Nemá negatívne účinky. Vo veľmi ojedinelých prípadoch môže pri nadmernom požívaní vo forme vitamínových prípravkov spôsobiť trhlinky na perách, náchylnosť k trombóze, či zapríčiniť poruchy plodnosti. ADI (Acceptable daily intake – prijateľná denná dávka): 0,15-2 mg/kg telesnej váhy. Tokoferoly sú prirodzenou súčasťou ľudskej potravy, v tele pôsobia priaznivo ako antioxidanty, zlepšujú imunitu a chránia srdce a cievy.
Predlžuje trvanlivosť:
- olejov,
- margarínu a potravín s obsahom tuku.
Doplnok výživy vo vitamínových prípravkoch.
V ČR (celej EÚ) povolené aj USA je látka povolená. Použitie v nevyhnutnom množstve ku všetkým potravinám, pre detskú výživu v obmedzenom množstve.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>