Kurzy ATAC

E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselín s kyselinou askorbovou

Kategória: Aditívum / Aditívum

E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselín s kyselinou askorbovou

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Estery mastných kyslím s kyselinou askorbovou delíme na: Askorbylpalmitát (304(i)), Askorbylstearát (304(ii)). Ide o kvapalné látky rozpustné v tukoch. Vyrába sa z kyseliny askorbovej (vitamín C) a kyseliny palmitovej procesom zvaným esterifikácia. Kyselina palmitová sa môže vyrábať zo živočíšnych tukov.

E304 a zdravie

Nežiaduce účinky sú známe iba pre osoby so sklonom k tvorbe močových kameňov. Iné nežiaduce účinky nemá.

E304 v potravinárstve

Spoločne s ďalšími antioxidantmi spomaľujú žltnutie tukov v údeninách či predchádza oxidácii olejov na varenie pri vysokých teplotách. Ďalej zabraňujú hnednutiu jabĺk a ďalšieho ovocia na reze. Predlžujú trvanlivosť spracovaných orechov. V ľudskom tele sa premieňajú na kyselinu palmitovú resp. stearovú, ktoré sú bežnou prirodzenou súčasťou ľudskej potravy.

Použitie:
- v pekárenskom a mäsovom priemysle,
- pri výrobe margarínov a olejov, nápojov, produktov s orechmi a majonéze,
- v potravinárskych farbivách,
- v nutričných doplnkoch.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.