Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Estery mastných kyslím s kyselinou askorbovou delíme na: Askorbylpalmitát (304(i)), Askorbylstearát (304(ii)). Ide o kvapalné látky rozpustné v tukoch. Vyrába sa z kyseliny askorbovej (vitamín C) a kyseliny palmitovej procesom zvaným esterifikácia. Kyselina palmitová sa môže vyrábať zo živočíšnych tukov.
Nežiaduce účinky sú známe iba pre osoby so sklonom k tvorbe močových kameňov. Iné nežiaduce účinky nemá.
Spoločne s ďalšími antioxidantmi spomaľujú žltnutie tukov v údeninách či predchádza oxidácii olejov na varenie pri vysokých teplotách. Ďalej zabraňujú hnednutiu jabĺk a ďalšieho ovocia na reze. Predlžujú trvanlivosť spracovaných orechov. V ľudskom tele sa premieňajú na kyselinu palmitovú resp. stearovú, ktoré sú bežnou prirodzenou súčasťou ľudskej potravy.
Použitie:
- v pekárenskom a mäsovom priemysle,
- pri výrobe margarínov a olejov, nápojov, produktov s orechmi a majonéze,
- v potravinárskych farbivách,
- v nutričných doplnkoch.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.