Kurzy ATAC

E300 - Kyselina askorbová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E300 - Kyselina askorbová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

V pevnom skupenstve je v podobe bieleho prášku, dobre sa rozpúšťa vo vode. Prirodzene sa nachádza v čerstvom ovocí a zelenine (citrusové plody, šípky, ríbezle, špenát, paprika, brokolica a ďalšie plody). Napríklad pomaranče obsahujú okolo 35 mg vitamínu C na 100 gramov, čo zhruba zodpovedá odporúčanej dennej dávke. Kyselina L-askorbová podlieha skaze horúčavou, svetlom a kyslíkom (za prístupu vzduchu a svetla tmavne a kazí sa). Kyselina L-askorbová sa priemyselne vyrába chemickou syntézou z hroznového cukru. Možno ju tiež získať priamou extrakciou z ovocia a zeleniny, ale táto metóda je drahšia a chemické zloženie výsledného produktu je rovnaké.

Kyselina askorbová a zdravie

Vitamín C je pre ľudské telo nevyhnutný. Pomáha predovšetkým vstrebávaniu železa z tenkého čreva a prispieva k správnej funkcii chrupaviek, kostí, ciev, kože a zubov. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje chorobou zvanou skorbut (únava, strata zubov, krvácanie ďasien, zlé hojenie rán, môže končiť aj smrťou). Všeobecne nemá žiadne nežiaduce účinky, avšak pri dlhodobom nadmernom príjme (10 gramov denne a viac) môže dôjsť až k vzniku obličkových kameňov a upchatiu tenkého čreva.

Kyselina askorbová v potravinárstve

Kyselina L-askorbová sa využíva ako antioxidant napr. v ovocných džúsoch alebo v pekárenskom či mäsovom priemysle, kde znižuje oxidáciu tukov a tým bráni vzniku rakovinotvorných látok.

Ďalšie využitie nájde ako:
- konzervačný prostriedok (pomáha zachovať farbu spracovaného mäsa, trvanlivosť mlieka v prášku, predchádza zakaleniu piva, vyblednutiu ovocných štiav a ďalšie),
- prostriedok na spracovanie múky (urýchľuje zrenie múky a tým ľahšie spracovanie cesta)
- prísada do ovocných šalátov, džúsov, raňajkových cereálií, mrazených plodov mora a mnoho ďalších.

ADI (Acceptable daily intake – prijateľná denná dávka): neobmedzené. Synteticky vyrábaný vitamín C sa v nápojoch rýchlo rozkladá, preto je dôležitá konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny. V ČR (celé EU) povolené ku všetkým potravinám a pri výrobe detských príkrmov. V USA povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.