Kurzy ATAC

E297 - Kyselina fumarová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E297 - Kyselina fumarová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Biely prášok bez zápachu s ovocnou chuťou, zle rozpustný vo vode. Táto kyselina má uplatnenie ako antioxidant, ochucovadlo alebo ako regulátor kyslosti. Prirodzene sa vyskytuje aj ako medziprodukt metabolizmu v telách rastlín a živočíchov a tiež v niektorých druhoch húb. Pripravuje sa umelo z kyseliny maleínovej, z kvasiniek zemiakovej múčky alebo kukuričného škrobu.

Kyselina fumarová a zdravie

Nežiaduce účinky nie sú známe.

Kyselina fumarová v potravinárstve

Využíva sa ako ochucovadlo a regulátor kyslosti nápojov s jablčnou, broskyňovou a vanilkovou príchuťou, v pečených výrobkoch av dezertoch so želatínou. Funguje ako antioxidant zabraňujúci žltnutiu niektorých sypkých zmesí, ovocných náplní, údenín, sušeného mlieka, slaných zemiačikov a orechov. V niektorých krajinách nachádza uplatnenie aj ako konzervant zabraňujúci mliečnemu kvaseniu vína.

V SR môže byť kyselina fumarová pridávaná do:
- náplní a sladkých omáčok,
- cukrárskych výrobkov na báze cukru,
- ovocných želatínových dezertov,
- instantných čajov
- žuvačiek.

Svojimi účinkami môže nahrádzať kyselinu vínnu či citrónovú – oproti druhej menovanej je päťkrát kyslejšia.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.