Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Biely prášok bez zápachu s ovocnou chuťou, zle rozpustný vo vode. Táto kyselina má uplatnenie ako antioxidant, ochucovadlo alebo ako regulátor kyslosti. Prirodzene sa vyskytuje aj ako medziprodukt metabolizmu v telách rastlín a živočíchov a tiež v niektorých druhoch húb. Pripravuje sa umelo z kyseliny maleínovej, z kvasiniek zemiakovej múčky alebo kukuričného škrobu.
Nežiaduce účinky nie sú známe.
Využíva sa ako ochucovadlo a regulátor kyslosti nápojov s jablčnou, broskyňovou a vanilkovou príchuťou, v pečených výrobkoch av dezertoch so želatínou. Funguje ako antioxidant zabraňujúci žltnutiu niektorých sypkých zmesí, ovocných náplní, údenín, sušeného mlieka, slaných zemiačikov a orechov. V niektorých krajinách nachádza uplatnenie aj ako konzervant zabraňujúci mliečnemu kvaseniu vína.
V SR môže byť kyselina fumarová pridávaná do:
- náplní a sladkých omáčok,
- cukrárskych výrobkov na báze cukru,
- ovocných želatínových dezertov,
- instantných čajov
- žuvačiek.
Svojimi účinkami môže nahrádzať kyselinu vínnu či citrónovú – oproti druhej menovanej je päťkrát kyslejšia.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>