Kurzy ATAC

E296 - Kyselina jablčná

Kategória: Aditívum / Aditívum

E296 - Kyselina jablčná

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o karboxylovú kyselinu, so silnou kyslou chuťou. Dobre sa rozpúšťa vo vode, v pevnom skupenstve je v podobe bieleho prášku. Kyselina jablčná má 2 varianty - kyselina L-jablčná (ľavotočivá, označovaná + pozitívna) a kyselina D-jablčná (pravotočivá, označovaná - negatívna). Variant L sa prirodzene vyskytuje v prírode, najviac v nezrelom ovocí, zelených jablkách, višniach, hroznách, marhuliach, hruškách, apod. Variant D sa pripravuje synteticky. Kyselina jablčná sa prirodzene vyskytuje aj v ľudskom tele, v podobe svojho aniónu, nazývanom malát. Ten je medziproduktom v citrátovom cykle (= Krebsov cyklus).

Kyselina jablčná a zdravie

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky kyseliny jablčnej a preto je táto látka považovaná za bezpečnú. V prípade konzumácie kyseliny jablčnej v koncentrovanej podobe ako doplnku stravy, sú známe prípady vyvolania alergických reakcií, napr. zhoršené dýchanie, vyrážka, svrbenie, apod. Rovnaké príznaky môžu nastať aj pri aplikácii ako krému na kožu, kde môže dráždiť pokožku. Ako prídavná látka sa ale do potravín pridáva v zanedbateľnom množstve a tieto alergické reakcie nehrozia.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.