Kurzy ATAC

E290 - Oxid uhličitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E290 - Oxid uhličitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bezfarebný, nehorľavý plyn bez zápachu so slabou kyslou chuťou. Stlačením môže získať aj pevné skupenstvo, známe ako suchý ľad. Funguje ako hnací a baliaci plyn alebo ako látka upravujúca pH. Vzniká samovoľne počas kvasných procesov, ako je výroba piva či vína, a uvoľňuje sa tiež pri horení a spaľovaní oleja či uhlia. Laboratórne sa pripravuje reakciou uhličitanov a priemyselne sa získava tepelným rozkladom vápenca.

Oxid uhličitý a zdravie

V potravinách nemá oxid uhličitý žiadne vedľajšie účinky, avšak v uzavretých priestoroch, kde sa uvoľňuje, môže dôjsť k jeho nadmernej inhalácii a otrave – tá sa prejavuje zvracaním, zvýšeným krvným tlakom či dezorientovanosťou.

Oxid uhličitý v potravinárstve

Tvoria bublinky v limonádach a spôsobuje nakyprenosť cesta. Zároveň sa používa na ochranu potravín proti plesniam a niektorým baktériám (zamedzuje k nim prístup kyslíka). Slúži ako rozpúšťadlo pri výrobe kávy a čaju bez kofeínu. V pevnom skupenstve sa nazýva suchý ľad a používa sa pri preprave a uskladňovaní potravín pri nízkych teplotách.

Nachádza sa v:
- sýtených minerálnych vodách,
- alkoholických aj nealkoholických nápojoch,
- šľahačkách v spreji,
- balených čerstvých šalátoch
- balenom ovocí.

V šumivých nápojoch a koktailoch znásobuje účinky alkoholu. V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolený bez obmedzenia.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.