Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bezfarebný, nehorľavý plyn bez zápachu so slabou kyslou chuťou. Stlačením môže získať aj pevné skupenstvo, známe ako suchý ľad. Funguje ako hnací a baliaci plyn alebo ako látka upravujúca pH. Vzniká samovoľne počas kvasných procesov, ako je výroba piva či vína, a uvoľňuje sa tiež pri horení a spaľovaní oleja či uhlia. Laboratórne sa pripravuje reakciou uhličitanov a priemyselne sa získava tepelným rozkladom vápenca.
V potravinách nemá oxid uhličitý žiadne vedľajšie účinky, avšak v uzavretých priestoroch, kde sa uvoľňuje, môže dôjsť k jeho nadmernej inhalácii a otrave – tá sa prejavuje zvracaním, zvýšeným krvným tlakom či dezorientovanosťou.
Tvoria bublinky v limonádach a spôsobuje nakyprenosť cesta. Zároveň sa používa na ochranu potravín proti plesniam a niektorým baktériám (zamedzuje k nim prístup kyslíka). Slúži ako rozpúšťadlo pri výrobe kávy a čaju bez kofeínu. V pevnom skupenstve sa nazýva suchý ľad a používa sa pri preprave a uskladňovaní potravín pri nízkych teplotách.
Nachádza sa v:
- sýtených minerálnych vodách,
- alkoholických aj nealkoholických nápojoch,
- šľahačkách v spreji,
- balených čerstvých šalátoch
- balenom ovocí.
V šumivých nápojoch a koktailoch znásobuje účinky alkoholu. V ČR (celej EÚ) aj v USA je povolený bez obmedzenia.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>