Kurzy ATAC

E283 - Propionan draselný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E283 - Propionan draselný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Biely prášok dobre rozpustný vo vode. Má funkciu konzervantu, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba, rastu plesní. Získava sa z hydroxidu draselného a kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených substanciách, ako je pivo, víno alebo syry, a možno ho bežne nájsť v ľudskom tele. Táto látka prirodzene vzniká každý deň v tele pri trávení vlákniny a je okamžite vstrebávaná do krvi.

Propionán draselný a zdravie

Pokiaľ ide o nežiaduce účinky, možno povedať, že môže ojedinele vyvolávať rovnako príznaky ako iné deriváty kyseliny propiónovej – propionán sodný a vápenatý (E281 a E282). Odhaduje sa, že 5 až 10 % populácie môže trpieť citlivosťou na niektoré typy potravín – 30 až 40 % z nich môže byť alergických práve na propionán draselný, avšak nikdy nie výlučne naň, vždy spoločne s citlivosťou na iné prirodzené či umelé látky v jedle. Za bežných podmienok sa jedná o zlúčeninu, ktorá je považovaná za bezpečnú, avšak napríklad v USA je ju pridávať do potravín zakázané.

Propionán draselný v potravinárstve

Propionán draselný je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam a vzniku nitkovitosti v chlebe a pečive. V niektorých štátoch je využívaný pri výrobe syrov, cukroviniek a muštov. Predtým nebola táto látka v ČR povolená, ale dnes je pridávaná do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky (platí pre celú EÚ).

V ČR (celé EU) povolené a použitie ako E283. V USA nepovolené pre používanie v potravinách.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.