Kurzy ATAC

E282 - Propionan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E282 - Propionan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Kryštalická pevná látka, slabo zapáchajúca po kyseline propiónovej. Jej kryštáliky sú dobre rozpustné vo vode. Má funkciu konzervantu, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba a pečiva. Získava sa pridaním vápna do kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených substanciách, ako je pivo alebo víno.

Propionán vápenatý a zdravie

Z hľadiska nežiaducich účinkov propionánu vápenatého možno povedať, že vykazuje rovnaké charakteristiky ako iný derivát kyseliny propiónovej – propionán sodný (E281). Precitlivené osoby môžu pociťovať bolesti hlavy, brucha, podráždenosť. Za bežných podmienok sa však jedná o látku, ktorá je považovaná za bezpečnú. Táto látka prirodzene vzniká pri trávení tukov a baktérií v bachore dobytka a oviec. Využíva sa jej v poľnohospodárstve ako doplnok stravy a na prevenciu ochorení zvaného mliečna horúčka.

Propionán vápenatý v potravinárstve

Propionan vápenatý je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam a vzniku nitkovitosti v chlebe av pečive. V niektorých štátoch je využívaný pri výrobe:
- syrov,
- sladkých náplní,
- džemov
- želatín.

Predtým nebola táto látka v ČR povolená, ale dnes sa pridáva do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky. V USA povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.