Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Kryštalická pevná látka, slabo zapáchajúca po kyseline propiónovej. Jej kryštáliky sú dobre rozpustné vo vode. Má funkciu konzervantu, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba a pečiva. Získava sa pridaním vápna do kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených substanciách, ako je pivo alebo víno.
Z hľadiska nežiaducich účinkov propionánu vápenatého možno povedať, že vykazuje rovnaké charakteristiky ako iný derivát kyseliny propiónovej – propionán sodný (E281). Precitlivené osoby môžu pociťovať bolesti hlavy, brucha, podráždenosť. Za bežných podmienok sa však jedná o látku, ktorá je považovaná za bezpečnú. Táto látka prirodzene vzniká pri trávení tukov a baktérií v bachore dobytka a oviec. Využíva sa jej v poľnohospodárstve ako doplnok stravy a na prevenciu ochorení zvaného mliečna horúčka.
Propionan vápenatý je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam a vzniku nitkovitosti v chlebe av pečive. V niektorých štátoch je využívaný pri výrobe:
- syrov,
- sladkých náplní,
- džemov
- želatín.
Predtým nebola táto látka v ČR povolená, ale dnes sa pridáva do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky. V USA povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>