Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bezfarebná, priesvitná či belavá látka bez zápachu. Tvoria kryštály schopné viazať vzdušnú vlhkosť (vodu). Vo vode je tiež dobre rozpustná. Ide o konzervant, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba a rastu plesní. Priaznivo ovplyvňuje chuť. Získava sa pridaním hydroxidu sodného do kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených potravinách, ako sú pivo, víno, olivy alebo čokoláda.
Isté zdroje uvádzajú, že na sodnú soľ kyseliny propiónovej môžu byť niektorí ľudia precitlivení (podobne ako na kyselinu samu) – medzi príznakmi sa objavujú bolesti hlavy a brucha, podráždenosť, náladovosť a nutkanie na močenie. Sú zaznamenané aj prípady, keď propionán sodný vyvolal alergickú reakciu, ale za bežných podmienok sa jedná o látku, ktorá je považovaná za bezpečnú. Táto látka bola využívaná na liečenie plesňových ochorení pokožky a prirodzene vzniká pri trávení tukov a baktérií v bachore dobytka a oviec.
Propionan sodný je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam (najmä na povrchu potravín) a vzniku nitkovitosti v chlebe av pečive. Používa sa v nekysnutých cestách pri príprave pekárenských a cukrárskych výrobkov, v ktorých plní úlohu ochucovacieho činidla, a objavuje sa tiež v želatínach a krmivách pre hydinu a pre ošípané. Predtým nebola táto látka v ČR povolená, ale dnes sa pridáva do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky.
V ČR (celé EU) nebola povolená, teraz ju možno pridávať do chlebov s trvanlivosťou nad 7 dní, do baleného jemného pečiva a cukroviniek z múky. V USA je tiež povolený.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>