Kurzy ATAC

E281 - Propionan sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E281 - Propionan sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bezfarebná, priesvitná či belavá látka bez zápachu. Tvoria kryštály schopné viazať vzdušnú vlhkosť (vodu). Vo vode je tiež dobre rozpustná. Ide o konzervant, ktorý zabraňuje nitkovaniu chleba a rastu plesní. Priaznivo ovplyvňuje chuť. Získava sa pridaním hydroxidu sodného do kyseliny propiónovej. Prirodzene sa vyskytuje v kvasených potravinách, ako sú pivo, víno, olivy alebo čokoláda.

Propionán sodný a zdravie

Isté zdroje uvádzajú, že na sodnú soľ kyseliny propiónovej môžu byť niektorí ľudia precitlivení (podobne ako na kyselinu samu) – medzi príznakmi sa objavujú bolesti hlavy a brucha, podráždenosť, náladovosť a nutkanie na močenie. Sú zaznamenané aj prípady, keď propionán sodný vyvolal alergickú reakciu, ale za bežných podmienok sa jedná o látku, ktorá je považovaná za bezpečnú. Táto látka bola využívaná na liečenie plesňových ochorení pokožky a prirodzene vzniká pri trávení tukov a baktérií v bachore dobytka a oviec.

Propionán sodný v potravinárstve

Propionan sodný je konzervant, ktorý bráni v raste plesniam (najmä na povrchu potravín) a vzniku nitkovitosti v chlebe av pečive. Používa sa v nekysnutých cestách pri príprave pekárenských a cukrárskych výrobkov, v ktorých plní úlohu ochucovacieho činidla, a objavuje sa tiež v želatínach a krmivách pre hydinu a pre ošípané. Predtým nebola táto látka v ČR povolená, ale dnes sa pridáva do chleba s trvanlivosťou dlhšou ako sedem dní, do baleného jemného pečiva a do cukrárskych produktov z múky.

V ČR (celé EU) nebola povolená, teraz ju možno pridávať do chlebov s trvanlivosťou nad 7 dní, do baleného jemného pečiva a cukroviniek z múky. V USA je tiež povolený.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.