Kurzy ATAC

E265 - Kyselina octová bezvodá

Kategória: Aditívum / Aditívum

E265 - Kyselina octová bezvodá

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Bezfarebná tekutina silne zapáchajúca po kyseline octovej – vzniká jej reakciou so vzdušnou vlhkosťou. Má funkciu konzervantu proti plesniam. Vyrába sa karbonyláciou metylacetátu, tj jeho reakciou s oxidom uhoľnatým.

Kyselina octová bezvodá a zdravie

Rôzne štúdie na zvieratách nepreukázali nežiaduce účinky. Iba vo vysokých dávkach sa prejavovali negatívne efekty – zníženie váhy, poškodenie orgánov. V množstvách, v ktorých sa látka vyskytuje v potravinách, pravdepodobne nemá nežiaduce účinky. V 99% koncentrácii ide o silne dráždivú látku, ktorá môže spôsobiť popáleniny alebo poškodenie zraku.

Kyselina octová bezvodá v potravinárstve

Používa sa ako konzervačná látka proti plesniam a za určitých podmienok (vyššie pH) má vyššiu účinnosť ako iné kyseliny. V Českej republike (a celej EÚ) nie je táto zlúčenina povolená ako prídavná látka do potravín.

Využíva sa pri výrobe farbív, parfumu, umelých hmôt, aspirínu, celulózy a hodvábu. V ČR (celé EU) nepovolené ako prídavná látka v potravinách. V mnohých krajinách nepovolené, v USA povolené na ošetrenie povrchu syrov a pod.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.