Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bezfarebná tekutina silne zapáchajúca po kyseline octovej – vzniká jej reakciou so vzdušnou vlhkosťou. Má funkciu konzervantu proti plesniam. Vyrába sa karbonyláciou metylacetátu, tj jeho reakciou s oxidom uhoľnatým.
Rôzne štúdie na zvieratách nepreukázali nežiaduce účinky. Iba vo vysokých dávkach sa prejavovali negatívne efekty – zníženie váhy, poškodenie orgánov. V množstvách, v ktorých sa látka vyskytuje v potravinách, pravdepodobne nemá nežiaduce účinky. V 99% koncentrácii ide o silne dráždivú látku, ktorá môže spôsobiť popáleniny alebo poškodenie zraku.
Používa sa ako konzervačná látka proti plesniam a za určitých podmienok (vyššie pH) má vyššiu účinnosť ako iné kyseliny. V Českej republike (a celej EÚ) nie je táto zlúčenina povolená ako prídavná látka do potravín.
Využíva sa pri výrobe farbív, parfumu, umelých hmôt, aspirínu, celulózy a hodvábu. V ČR (celé EU) nepovolené ako prídavná látka v potravinách. V mnohých krajinách nepovolené, v USA povolené na ošetrenie povrchu syrov a pod.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>