Kurzy ATAC

E263 - Octan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E263 - Octan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

V surovej forme ide o hnedú, silne hygroskopickú látku – jeho bežnejšia forma je monohydrát. Používa sa ako spevňujúca a zahusťujúca látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiálne vlastnosti ako kyselina octová) a činiteľ upravujúci pH. Má schopnosť viazať nežiaduce kovy, čím zabraňuje farebným a štruktúrnym zmenám danej potraviny, vzniku zrazenín, lepkavosti (napríklad v pive, chlebe či muštoch) a žltnutiu. Výroba octanu vápenatého mohla prebiehať už v minulosti, pretože ho možno pripraviť namáčaním vaječných škrupín v octe. Priemyselne sa vyrába reakciou vápna a kyseliny octovej.

Octan vápenatý a zdravie

V množstve, v ktorom octan vápenatý prijímame v potrave, nie sú známe žiadne jeho nežiaduce účinky.

Octan vápenatý v potravinárstve

Nachádza sa napríklad v:
- pekárenských výrobkoch,
- pudingoch,
- sirupoch,
- sladkých omáčkach
- náplniach.

Niektoré zlúčeniny octanu vápenatého s horčíkom slúžia ako prísady do solí. V chemickom priemysle sa využíva na výrobu kyseliny octovej alebo acetónu, ďalej pri bielení a tiež bráni vzniku hrdze v kovových

V ČR (celej EÚ) a USA povolený v nevyhnutnom množstve.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.