Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
V surovej forme ide o hnedú, silne hygroskopickú látku – jeho bežnejšia forma je monohydrát. Používa sa ako spevňujúca a zahusťujúca látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiálne vlastnosti ako kyselina octová) a činiteľ upravujúci pH. Má schopnosť viazať nežiaduce kovy, čím zabraňuje farebným a štruktúrnym zmenám danej potraviny, vzniku zrazenín, lepkavosti (napríklad v pive, chlebe či muštoch) a žltnutiu. Výroba octanu vápenatého mohla prebiehať už v minulosti, pretože ho možno pripraviť namáčaním vaječných škrupín v octe. Priemyselne sa vyrába reakciou vápna a kyseliny octovej.
V množstve, v ktorom octan vápenatý prijímame v potrave, nie sú známe žiadne jeho nežiaduce účinky.
Nachádza sa napríklad v:
- pekárenských výrobkoch,
- pudingoch,
- sirupoch,
- sladkých omáčkach
- náplniach.
Niektoré zlúčeniny octanu vápenatého s horčíkom slúžia ako prísady do solí. V chemickom priemysle sa využíva na výrobu kyseliny octovej alebo acetónu, ďalej pri bielení a tiež bráni vzniku hrdze v kovových
V ČR (celej EÚ) a USA povolený v nevyhnutnom množstve.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>