Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Octan sodný sa vyskytuje vo forme bezfarebných, vo vode dobre rozpustných kryštálov. Ide o konzervant s podobnými účinkami ako kyselina octová. Zabraňuje plesniam, má mikrobiálne účinky, upravuje pH. Výskyt octanov v potravinách je v porovnaní s kuchynskou soľou minimálny. Bližšie rozdelenie 262(i) octan sodný alebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný). Vyrába sa synteticky, pridaním hydroxidu sodného do kyseliny octovej.
V množstvách, v ktorých octany sodné prijímame v potrave, nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. V medicíne sa používa napríklad na neutralizáciu prekysleného prostredia v žalúdku alebo ako diuretikum.
Používa sa ako konzervant (má podobné antimikrobiálne vlastnosti ako kyselina octová), ochucovadlo a činiteľ upravujúci pH.
Nachádza sa napríklad v:
- cukrovinkách,
- cereáliách,
- marmeládach,
- džemoch,
- mäsových a pekárenských výrobkoch,
- olejoch,
- cestovinách,
- polievkach,
- marinádach alebo zálievkach.
Hydrogenoctan sodný je konzervačná látka, ktorá zabraňuje vzniku plesní v mliečnych výrobkoch av chlebe. Zároveň je ochucovadlom a má schopnosť viazať nežiaduce kovy, čím zabraňuje farebným zmenám danej potraviny, vzniku zrazenín a zažltnutiu. Používa sa v polievkach, omáčkach, zálievkach, mliečnych a pekárskych výrobkoch, marinádach alebo tukoch.
V ČR (celej EÚ) a USA povolený v nevyhnutnom množstve.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>