Kurzy ATAC

E262 - Octany sodné

Kategória: Aditívum / Aditívum

E262 - Octany sodné

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Octan sodný sa vyskytuje vo forme bezfarebných, vo vode dobre rozpustných kryštálov. Ide o konzervant s podobnými účinkami ako kyselina octová. Zabraňuje plesniam, má mikrobiálne účinky, upravuje pH. Výskyt octanov v potravinách je v porovnaní s kuchynskou soľou minimálny. Bližšie rozdelenie 262(i) octan sodný alebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný). Vyrába sa synteticky, pridaním hydroxidu sodného do kyseliny octovej.

Octany sodné a zdravie

V množstvách, v ktorých octany sodné prijímame v potrave, nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. V medicíne sa používa napríklad na neutralizáciu prekysleného prostredia v žalúdku alebo ako diuretikum.

Octany sodné v potravinárstve

Používa sa ako konzervant (má podobné antimikrobiálne vlastnosti ako kyselina octová), ochucovadlo a činiteľ upravujúci pH.

Nachádza sa napríklad v:
- cukrovinkách,
- cereáliách,
- marmeládach,
- džemoch,
- mäsových a pekárenských výrobkoch,
- olejoch,
- cestovinách,
- polievkach,
- marinádach alebo zálievkach.

Hydrogenoctan sodný je konzervačná látka, ktorá zabraňuje vzniku plesní v mliečnych výrobkoch av chlebe. Zároveň je ochucovadlom a má schopnosť viazať nežiaduce kovy, čím zabraňuje farebným zmenám danej potraviny, vzniku zrazenín a zažltnutiu. Používa sa v polievkach, omáčkach, zálievkach, mliečnych a pekárskych výrobkoch, marinádach alebo tukoch.

V ČR (celej EÚ) a USA povolený v nevyhnutnom množstve.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.