Kurzy ATAC

E249 - Dusitan draselný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E249 - Dusitan draselný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Dusitan draselný je draselná soľ kyseliny dusitej. Má formu žltkastého prášku. Dusitany dodávajú potravinám údenú chuť, umožňujú vzdorovať a pôsobiť voči baktériám Clostridium botulinum, slúžia ako stabilizátory farby - majú schopnosť chemicky reagovať s molekulami myoglobínu a dodávať krvavo červenú farbu mäsovým výrobkom, predlžujú životnosť výrobkov a zabraňujú. Výrobcovia uvádzajú, že je veľmi ťažké dusitany nahradiť, pretože neexistuje látka, ktorá by mala podobné vlastnosti a zároveň výrazne neovplyvnila požadovanú chuť výrobku. Dusitan draselný sa vyrába synteticky buď reakciou kyseliny dusitej s hydroxidom draselným alebo zahrievaním dusičnanu draselného za vzniku dusitanu a kyslíka.

Dusitan draselný a zdravie

Dusitany sa dostávajú do potravín aj do zeleniny prostredníctvom použitých hnojív.

Dusitan draselný v potravinárstve

Dusitany v kombinácii s prírodnými sekundárnymi amínmi (aminokyseliny, arómy, ai) tvoria nitrosamíny, silné rakovinotvorné látky. Vznikajú pri vyprážaní slaniny za vysokých teplôt, počas výroby potravín, skladovaní a vytvárajú sa aj v ľudskom žalúdku. Pridávaním vitamínov C a E do potravín sa zabraňuje tvorbe týchto látok. Nitrosamíny sú obsiahnuté v pečených, údených a silne solených jedlách. Vyskytujú sa aj v pive – obzvlášť v pive tmavom. Vysoký obsah nitrozamínu má tiež dlho skladované ovocie a zelenina.

Jeho vysoká koncentrácia bola zistená vo:
- špenátu,
- reďkovkách,
- uhorkách
- hlávkovom šaláte.

Je snaha obsah nitrozamínov v potravinách znižovať úpravou výrobných postupov, obmedzovaním prídavku dusitanov alebo pridávaním vitamínov C a E, ktoré ich negatívne účinky eliminujú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.