Kurzy ATAC

E240 - Formaldehyd

Kategória: Aditívum / Aditívum

E240 - Formaldehyd

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o bezfarebný plyn, ktorý sa používa najmä vo forme vodného roztoku - formalínu. Má uplatnenie ako dezinfekčná látka, germicíd, fungicíd, odpeňovač, konzervant. Vyrába sa oxidáciou metylalkoholu.

Formaldehyd a zdravie

Už malé množstvo látky (cca 30 gramov) spôsobí, do dvoch hodín po požití, smrť. Vdychovaním preukázateľne spôsobuje zhubné nádory, krvácanie nosohltana a jedná sa teda o karcinogén. Kontaktom s pokožkou dôjde k nežiaducej reakcii. Spôsobuje rakovinu pľúc u zvierat (krys) a ďalší rad škodlivých účinkov. Prebiehajú diskusie a štúdie, ktoré sa snažia objasniť, či je pre človeka škodlivé požívanie mäsa zvierat, ktoré sú živené krmivom ošetreným formaldehydom. Výskumníci univerzity v Miláne zistili, že konzumáciou syra Grana Padano, ktorý sa vyrába s použitím formaldehydu, nevzniká zdravotné riziko.

Formaldehyd v potravinárstve

Nachádza uplatnenie v priemysle pri výrobe lepidiel, dezinfekčných prostriedkov, fungicídov.

Pri potravinách sa používa vo výrobnom procese ako protipeniaca prísada pri:
- syrov,
- želé,
- marmelád,
- pekárenských výrobkov,
- cukroviniek,
- mliečnych výrobkov.

Ďalej sa používa pri výrobe šampónov, pien do kúpeľa, krémov, lakov na nechty, apod.

Látka nie je povolená ako prídavná látka do potravín v ČR (celej EÚ) ani v USA. Do ľudského tela sa však môže dostať konzumáciou potravín s obsahom látky hexamethylentetraamín (E239), ktorý sa na formaldehyd rozkladá.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.