Kurzy ATAC

E239 - Hexametyléntetraamín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E239 - Hexametyléntetraamín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o konzervant, ktorý má formu bieleho prášku alebo kryštálov, bez zápachu. Vyrába sa synteticky.

E239 a zdravie

Látka sa v tele rozkladá na škodlivý formaldehyd (E240), ktorý je toxický a potenciálne karcinogénny. Podľa univerzity v Miláne bolo overené, že v syre, do ktorého sa látka smie pridávať, nemá nežiaduce účinky a nehrozí ohrozenie zdravia.

E239 v potravinárstve

Predtým sa látka používala na marinovanie rýb. Dnes sa však používa už iba vo výnimočných prípadoch, napr. ako konzervant syrov.

Látka slúži aj ako:
- zložka lepidiel,
- zložka náterov
- stabilizátor mazacích a izolačných olejov.

V lekárstve mala uplatnenie na antibakteriálnu liečbu močových ciest, u zvierat ako antiseptikum

Látka je v ČR av rámci EÚ povolená iba na ošetrenie syra Provolone. V USA a Austrálii nepovolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.