Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o bezfarebnú kvapalinu s vysoko korozívnymi vlastnosťami a prenikavým zápachom. Prirodzene sa vyskytuje v jablkách alebo v ďalšom ovocí, alebo v sekréte mravcov. Má konzervačné účinky proti plesniam a hubám. Vyrába sa oxidáciou metylalkoholu alebo hydrolýzou. Je vedľajším produktom pri výrobe kyseliny octovej.
Látka spôsobovala rakovinu v prípade ústneho podania potkanom, myšiam a škrečkom v množstve 39-49 mg/kg. Kyselina sa v ľudskom tele dokonale vstrebáva. Pri pravidelnom podávaní človeku sa neprejavili žiadne toxické nežiaduce účinky. Zahraničná literatúra (Eat Safe, Bill Statham) však uvádza možnosť vzniku kardiovaskulárnych, respiračných, zažívacích ťažkostí a tiež problémy s pečeňou a obličkami.
Používa sa ako odvápňovač a tiež ako konzervant zvieracieho krmiva (siláže). Látka má schopnosť liečiť chorobu včiel varroamilbe. V kozmetike má využitie vo vlasových prípravkoch alebo ako odstraňovač farieb.
V ČR (celej EÚ) nie je používanie kyseliny mravčej v potravinách dovolené. V Austrálii je látka tiež zakázaná. V USA dostala status GRAS (generally recognized as safe - tzn. látka je považovaná za bezpečnú) a je povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>