Kurzy ATAC

E235 - Natamycín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E235 - Natamycín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o antibakteriálne činidlo, ktoré má antibiotické účinky. Pôsobí voči baktériám Clostridium botulinum. Je stabilný pri spracovaní potravín. Vyrába sa fermentáciou baktérií Streptomyces natalensis, ktoré rastú v Južnej Afrike.

Natamycín a zdravie

Prebehlo množstvo pokusov na potkanoch a psoch, ktoré nespôsobili žiadne závažné negatívne účinky. Jediným efektom bolo nepatrné zníženie telesných hmotností. Karcinogénne, mutagénne alebo teratogénne účinky na zvieratách neboli dokázané. Vo väčších koncentráciách môže spôsobiť alergické reakcie ako je podráždenie pokožky, nevoľnosť, zvracanie, hnačka, apod. Látka je v podozrení, že zabraňuje pozitívnym liečivým účinkom antibiotík.

Natamycín v potravinárstve

Látka sa používa v:
- syr,
- omáčkach,
- horčicu,
- údeninách.

Uplatnenie má tiež pri výrobe mäsa na ošetrenie ich povrchu. Môže slúžiť na liečbu rôznych vonkajších problémov ako sú plesne na nohách, pohlavných či kvasinkových chorôb.

V SR (celej EÚ) sa látka smie používať na ošetrenie povrchu syrov a mäsových výrobkov, nesmie sa však dostať viac ako 1,5 cm pod povrch potraviny. V USA je látka povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.