Kurzy ATAC

E234 - Nizín

Kategória: Aditívum / Aditívum

E234 - Nizín

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Nizín je peptid, ktorý má veľmi nízku molekulárnu hmotnosť. Vyskytuje sa vo forme kryštálov. Vyskytuje sa prirodzene v rôznych druhoch syra. Má veľmi dobré účinky proti mnohým patogénnym baktériám. Je stabilný v kyslých potravinách. Vyrába sa z baktérií Lactococcus lactis alebo Streptococcus lactis, ktorá samovoľne produkuje mliečne kyseliny.

Nizín a zdravie

Nie sú známe negatívne účinky a látka je považovaná za bezpečnú. Prijateľná denná dávka (ADI) 0 - 0,25 mg/kg telesnej hmotnosti.

Nizín v potravinárstve

Používa sa v:
- syroch a iných výrobkoch zo syra,
- konzervovanej zelenine a ovocí,
- pudingoch
- rôznych omáčkach.

Ďalej napr. v kozmetike.

Európsky parlament v roku 2003 oznámil, že by sa látka nemala používať z dôvodu možného zhoršeného pôsobenia antibiotík na človeka. Podľa zahraničnej literatúry by mala byť látka zakázaná do doby, než bude jej nezávadnosť úplne preukázaná. Ide o látku, ktorá má status GRAS (generally recognized as safe – tzn. že je látka považovaná za bezpečnú). Predtým bola látka v ČR zakázaná, teraz ju však možno použiť pri výrobe pudingov a syrov (v celej EÚ). Na rovnaké účely povolený aj v Nemecku. V USA je látka tiež povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.