Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Nizín je peptid, ktorý má veľmi nízku molekulárnu hmotnosť. Vyskytuje sa vo forme kryštálov. Vyskytuje sa prirodzene v rôznych druhoch syra. Má veľmi dobré účinky proti mnohým patogénnym baktériám. Je stabilný v kyslých potravinách. Vyrába sa z baktérií Lactococcus lactis alebo Streptococcus lactis, ktorá samovoľne produkuje mliečne kyseliny.
Nie sú známe negatívne účinky a látka je považovaná za bezpečnú. Prijateľná denná dávka (ADI) 0 - 0,25 mg/kg telesnej hmotnosti.
Používa sa v:
- syroch a iných výrobkoch zo syra,
- konzervovanej zelenine a ovocí,
- pudingoch
- rôznych omáčkach.
Ďalej napr. v kozmetike.
Európsky parlament v roku 2003 oznámil, že by sa látka nemala používať z dôvodu možného zhoršeného pôsobenia antibiotík na človeka. Podľa zahraničnej literatúry by mala byť látka zakázaná do doby, než bude jej nezávadnosť úplne preukázaná. Ide o látku, ktorá má status GRAS (generally recognized as safe – tzn. že je látka považovaná za bezpečnú). Predtým bola látka v ČR zakázaná, teraz ju však možno použiť pri výrobe pudingov a syrov (v celej EÚ). Na rovnaké účely povolený aj v Nemecku. V USA je látka tiež povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>