Kurzy ATAC

E233 - Tiabendazol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E233 - Tiabendazol

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o konzervant účinný proti plesniam – fungicíd. Predtým sa používal na úpravu kyslosti potravín. Údajne je vyrábaný iba jednou spoločnosťou v Indii, ktorá vyzýva výrobcov, aby sa látka používala len veľmi opatrne, pretože výrazne ovplyvňuje kyslosť potravín. Tiabendazol sa v najväčšom množstve získava synteticky z rôznych pesticídov.

Tiabendazol a zdravie

V rámci rôznych štúdií sa zistilo, že látka spolu s E232 (Orthofenylfenolát) spôsobuje zvieratám vznik nádorov a spôsobuje nežiaduce orgánové zmeny. Látka sa však považuje za bezpečnú za predpokladu, že nedôjde k konzumácii šupiek ovocia, ktoré bolo látkou ošetrené. Možné nežiaduce reakcie u citlivých osôb.

Tiabendazol v potravinárstve

Používa sa na ošetrenie:
- zvieracieho krmiva,
- jabĺk,
- banánov,
- hovädzieho a bravčového mäsa,
- citrusového ovocia,
- hrušiek,
- mlieka.

Účinne pôsobí proti parazitom u zvierat.

Látka nie je v rámci EÚ (ČR) povolená na použitie do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.