Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o konzervant účinný proti plesniam – fungicíd. Predtým sa používal na úpravu kyslosti potravín. Údajne je vyrábaný iba jednou spoločnosťou v Indii, ktorá vyzýva výrobcov, aby sa látka používala len veľmi opatrne, pretože výrazne ovplyvňuje kyslosť potravín. Tiabendazol sa v najväčšom množstve získava synteticky z rôznych pesticídov.
V rámci rôznych štúdií sa zistilo, že látka spolu s E232 (Orthofenylfenolát) spôsobuje zvieratám vznik nádorov a spôsobuje nežiaduce orgánové zmeny. Látka sa však považuje za bezpečnú za predpokladu, že nedôjde k konzumácii šupiek ovocia, ktoré bolo látkou ošetrené. Možné nežiaduce reakcie u citlivých osôb.
Používa sa na ošetrenie:
- zvieracieho krmiva,
- jabĺk,
- banánov,
- hovädzieho a bravčového mäsa,
- citrusového ovocia,
- hrušiek,
- mlieka.
Účinne pôsobí proti parazitom u zvierat.
Látka nie je v rámci EÚ (ČR) povolená na použitie do potravín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>