Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o látku, ktorá sa používa na konzervovanie najmä citrusových plodov. Má bielu alebo žltú farbu, vyskytuje sa vo kryštalickej pevnej látky. Orthofenylfenol, z ktorého sa soľ vyrába sa získava synteticky z uhoľného dechtu.
Kontakt látky s očami môže spôsobiť podráždenie. U niektorých osôb môže látka dráždiť kožu. Skupina na podporu hyperaktívnych detí odporúča vylúčiť z detskej výživy. Štúdiami na zvieratách bol zistený rad negatívnych účinkov - problémy s obličkami, výskyt zhubných i nezhubných nádorov, teratogénne a reprodukčné problémy. Podľa organizácie IARC je látka preukázaný zvierací karcinogén. Látku je možné považovať za bezpečnú v prípade, že sa vyhneme konzumácii kôr citrusových plodov.
Používa sa najmä v poľnohospodárstve - pri pestovaní rôznych druhov ovocia a zeleniny (napr. paradajok, zemiakov, citrusových plodov, hrušiek, sliviek, broskýň, a pod.). Vo forme dezinfekčných prípravkov sa používa na dezinfekciu v domácnosti, nemocniciach, potravinárskych prevádzkach a aj na iných miestach. Možno ho aplikovať na tkaniny aj iné materiály.
Ďalej má využitie v gumárenskom priemysle, v laboratóriách, pri výrobe iných fungicídov, farbív a iných chemikálií.
Látka nie je v rámci EÚ (ČR) povolená na použitie do potravín.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>