Kurzy ATAC

E231 - Ortofenylfenol

Kategória: Aditívum / Aditívum

E231 - Ortofenylfenol

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o látku, ktorá sa používa na konzervovanie najmä citrusových plodov. Má bielu alebo žltú farbu, vyskytuje sa vo forme vločkovo kryštalickej pevnej látky. Jej bod topenia je cca 57 °C. Používa sa spoločne s inými prídavnými látkami - napr. s E230, E233 alebo E239. Vyrába sa synteticky z uhoľného dechtu.

Ortofenylfenol a zdravie

Kontakt látky s očami môže spôsobiť podráždenie. U niektorých osôb môže látka dráždiť kožu. Skupina na podporu hyperaktívnych detí odporúča vylúčiť z detskej výživy. Štúdiami na zvieratách neboli zistené negatívne účinky - pri malých podávaných dávkach. Vo vyššom množstve vznikli problémy s obličkami. Látku je možné považovať za bezpečnú v prípade, že sa vyhneme konzumácii kôr citrusových plodov. Predpokladá sa, že látka má miernejšie účinky ako jej sodná soľ E232.

Ortofenylfenol v potravinárstve

Používa sa najmä v poľnohospodárstve - pri pestovaní rôznych druhov ovocia a zeleniny (napr. paradajok, zemiakov, citrusových plodov, hrušiek, sliviek, broskýň, a pod.). Vo forme dezinfekčných prípravkov sa používa na dezinfekciu v domácnosti, nemocniciach, potravinárskych prevádzkach a aj na iných miestach. Možno ho aplikovať na tkaniny aj iné materiály.

Ďalej má využitie v gumárenskom priemysle, v laboratóriách, pri výrobe iných fungicídov, farbív a iných chemikálií.

Látka nie je v rámci EÚ (ČR) povolená na použitie do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.