Kurzy ATAC

E230 - Bifenyl

Kategória: Aditívum / Aditívum

E230 - Bifenyl

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o konzervant, ktorý účinkuje proti vzniku plesní, najmä pri citrusových plodoch. Je doporučené vyvarovať sa styku s kôrami citrusových plodov, ktoré sú bifenylom ošetrené. Výroba prebieha synteticky zo zlúčenín uhoľného pôvodu, konkrétne z benzénu.

Bifenyl a zdravie

Bifenyl je škodlivá látka, ktorá môže vyvolať nežiaduce alergické reakcie najmä u citlivých osôb. Medzi príznaky patrí podráždenie nosa alebo očí, vracanie, nevoľnosti, apod. Štúdie na zvieratách (krysách) preukázali poškodenie obličiek a pečene. Nie je vhodné, aby deti prišli do styku s citrusovou kôrou a obalovými materiálmi, ktoré sú ošetrené bifenylom. V kombinácii s ďalšími prídavnými látkami - napr. E231 a E232 môže vyvolať rakovinotvorné účinky. Potenciálny teratogén.

Bifenyl v potravinárstve

Používa sa ako pesticíd citrusov, prípadne ako prísada do obalových materiálov citrusových druhov ovocia – grapefruitov, pomarančov, citrónov.

Látka nie je v rámci EÚ (ČR) povolená na použitie do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.