Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Táto látka sa vyskytuje vo forme suchého korozívneho prášku. Je biely alebo bezfarebný, so zápachom oxidu siričitého. Ide o konzervant, ktorý zabraňuje šíreniu húb a plesní. Má využitie aj ako antioxidant alebo sterilizačné činidlo. Obsahuje 58% oxidu siričitého. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, apod.). V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Predtým sa siričitany používali ako dezinfekcia vínnych nádob. Vyrába sa z dvoch chemických látok - oxidu siričitého a potaše. Vzniká soľ.
Látka je organizáciou FDA považovaná v malom množstve za bezpečnú. Avšak existujú dôkazy o vzniknutých príznakoch astmy, anafylaxie alebo o príznakoch porúch správania, bolestí hlavy, nevoľností. Sú známe prípady smrti astmatikov v súvislosti so siričitanmi. Prijateľná denná dávka 0 - 0,7 mg/kg telesnej hmotnosti.
Látka sa používa:
- pri bielení cukrov a chmeľu,
- v marmeládach,
- v džemoch,
- v ovocných nápojoch,
- vo víne,
- v zázvorovom pive,
- v syroch,
-v sušenom ovocí,
- v sušených fazuliach,
- vo výrobkoch zo zemiakov,
- v želatine.
ANZFS uvádza, že je dobrú výrobné zvyklosti nepridávať viac ako 350 mg/kg potravinovej hmotnosti. Vo väčšine prípadov výrobcovia používajú množstvo menšie ako sú odporúčané alebo obmedzujú množstvo cukru, čo vedie k rýchlejšiemu odbúraniu siričitanov. V roku 1980 organizácia FDA oznámila, že látka dostala status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považovaná za bezpečnú). Ďalej konštatovala, že v množstvách, v ktorých sa látka pridáva do potravín, je bezpečná. V obmedzenom množstve sa smie používať v SR (celej EÚ). V USA a Austrálii je látka zakázaná.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>