Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o konzervant, spevňujúci látku, má účinky proti hnednutiu potravín. Má formu bieleho kryštalického prášku, svojou vôňou pripomína oxid siričitý. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, apod.). Predtým sa siričitany používali ako dezinfekcia vínnych nádob. Pridávaním plynu oxidu siričitého do lúhu (v tomto prípade vápenatého), vznikajú soli - siričitany.
Látka je považovaná za bezpečnú, avšak existujú dôkazy o vzniknutých príznakoch astmy, anafylaxie alebo o príznakoch porúch správania, bolestí hlavy, nevoľností. Sú známe prípady smrti astmatikov v súvislosti so siričitanmi.
Látka sa používa:
- pri bielení cukrov a chmeľu,
- v marmeládach,
- v džemoch,
- v ovocných nápojoch,
- vo víne,
- v zázvorovom pive,
- v syroch,
-v sušenom ovocí,
- v sušených fazuliach,
- vo výrobkoch zo zemiakov,
- v želatine.
Hydrogensiričitan vápenatý sa smie v ČR (celej EÚ) používať ako prísada do obmedzeného spektra potravín. Látka nie je povolená v USA ani v Austrálii.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>