Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Táto soľ sa vyskytuje vo forme bieleho prášku. Obsahuje 45% oxidu siričitého. Ide o konzervant, ktorý najmä ničí baktérie a ďalej pôsobí proti kvasinkám a hubám. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, apod.). Predtým sa siričitany používali ako dezinfekcia vínnych nádob. Pridávaním plynu oxidu siričitého do lúhu (v tomto prípade vápenatého) vznikajú soli - siričitany.
Látka je považovaná za bezpečnú, avšak existujú dôkazy o vzniknutých príznakoch astmy, anafylaxie alebo o príznakoch porúch správania, bolestí hlavy, nevoľností. Sú známe prípady smrti astmatikov v súvislosti so siričitanmi.
Látka sa používa:
- pri bielení cukrov a chmeľu,
- v marmeládach,
- v džemoch,
- v ovocných nápojoch,
- vo víne,
- v zázvorovom pive,
- v syroch,
-v sušenom ovocí,
- v sušených fazuliach,
- vo výrobkoch zo zemiakov,
- v želatine.
Siričitan vápenatý sa smie v ČR (celej EÚ) používať ako prísada do obmedzeného spektra potravín. V USA a Austrálii nie je látka povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>