Kurzy ATAC

E225 - Siričitan draselný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E225 - Siričitan draselný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Táto látka sa vyskytuje vo forme suchého korozívneho prášku. Obsahuje 45% oxidu siričitého. Ide o konzervant, ktorý zabraňuje šíreniu húb a plesní. Má využitie aj ako antioxidant. Ničí vitamín B1 v potravinách, preto by sa nemal využívať v potravinách, ktoré slúžia ako zdroj tohto vitamínu. V ovocí a ovocných džúsoch chráni vitamín C pred jeho degradáciou. Siričitany zabraňujú enzymatickému hnednutiu ovocia a zeleniny, a neenzymatickému hnednutiu potravín pri ich tepelnom spracovaní (napr. pri pečení chleba, koláčov, apod.). Predtým sa siričitany používali ako dezinfekcia vínnych nádob. Vyrába sa pridaním hydroxidu draselného ku kyseline siričitej, vzniká soľ.

Siričitan draselný a zdravie

Látka je považovaná za bezpečnú, avšak existujú dôkazy o vzniknutých príznakoch astmy, anafylaxie alebo o príznakoch porúch správania, bolestí hlavy, nevoľností. Sú známe prípady smrti astmatikov v súvislosti so siričitanmi.

Siričitan draselný v potravinárstve

Látka sa používa:
- pri bielení cukrov a chmeľu,
- v marmeládach,
- v džemoch,
- v ovocných nápojoch,
- vo víne,
- v zázvorovom pive,
- v syroch,
-v sušenom ovocí,
- v sušených fazuliach,
- vo výrobkoch zo zemiakov,
- v želatine.

Siričitan draselný nie je v ČR (celej EÚ) povolený ako prísada do potravín.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.