Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o anorganickú soľ, ktorá sa má formu suchého prášku. Používa sa ako konzervant, zabraňujúci šíreniu plesní, baktérií a húb. Ide tiež o antioxidant, zabraňujúci hnednutiu ovocia a potravín. V potravinách ničí vitamín B1 a preto je zakázané používať túto látku do potravín slúžiacich ako zdroj vitamínu B1. Vyrába sa chemickou cestou z plynného oxidu siričitého, alebo siričitanu sodného alebo uhličitanu sodného a oxidu siričitého. Disiričitan disodný obsahuje 67% oxidu siričitého.
Podobne ako všetky siričitany, tak aj disiričitan disodný môže spôsobiť astmatický záchvat, nevoľnosť, hnačku, bolesti žalúdka, bolesti hlavy, senú nádchu, chronickú žihľavku, atopický ekzém. V spojitosti so siričitanmi sú dokumentované prípady smrti astmatických pacientov. Pri výskumoch na potkanoch bolo zistené negatívne ovplyvňovanie schopnosti rozmnožovania. Prijateľná denná dávka: 0 - 0,7 mg na kilogram telesnej váhy.
Disiričitan sodný sa používa vo výrobe:
- vína,
- pivá,
- v sušenom ovocí,
- nealkoholických nápojoch,
- marmeládach,
- džemoch,
- džúsoch,
- omáčkach,
- v zemiakových výrobkoch,
- pečiva,
- múke,
- želé,
- mrazených jablkách
- pri bielení orechov.
V iných oblastiach sa vyskytuje v kozmetike ako prídavok vo farbách na vlasy, dezodorantoch, odstraňovačoch škvŕn a ďalej v krmivách pre zvieratá.
V SR (celej EÚ) je použitie disiričitanu disodného obmedzené. V USA je použitie látky povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>