Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o anorganickú sodnú soľ kyseliny siričitej. Biely prášok nepríjemnej chuti, ktorý sa používa ako bielidlo, konzervant, prípravok proti odfarbeniu a ako prípravok proti rastu baktérií. Komerčný sa hydrogénsiričitan sodný získava z pyrosiričitanu sodného. Vzniká pridaním plynu do lúhu.
Nežiaducimi účinkami látky sú nevoľnosť, bolesti žalúdka, bolesti hlavy, astmatické problémy. Koncentrovaný roztok hydrogénsiričitanu sodného je vysoko nebezpečný pri styku s pokožkou, tkanivom a sliznicou. Žiadne štúdie nepreukázali karcinogénne účinky, jedná sa však o potenciálny mutagén.
Hydrogénsiričitan sodný sa používa pri výrobe:
- pivá,
- vína,
- konzervovaných kreviet,
- sušeného ovocia,
- octu,
- produktov zo zemiakov,
- nealkoholických ovocných nápojov.
Použitie nie je dovolené v mäse av potravinách, ktoré sú zdrojom vitamínu B1.
V SR (celej EÚ) je použitie látky obmedzené. V USA je na výnimky povolené. Prípustná denná dávka: 0 - 0,7 mg na kilogram telesnej váhy.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>