Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Konzervačný prostriedok s protiplesňovým a antibakteriálnym účinkom, antioxidant, zabraňujúci hnednutiu ovocia a zeleniny. Chráni kyselinu askorbovú pred zničením v ovocí a ovocných džúsoch. Ničí vitamín B1 v potravinách. Ide o suchý, korozívny prášok. Vyrába sa synteticky prebublávaním oxidu siričitého cez sodný roztok lúhu. Siričitan sodný obsahuje 51% oxidu siričitého.
U citlivých ľudí môže spôsobiť:
- astmatický záchvat,
- bolesti žalúdka,
- bolesti hlavy,
- nevoľnosť,
- hnačka,
- kožnú vyrážku.
Látka je nebezpečná pre ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou a obličkami. Sú dokumentované prípady smrti astmatických pacientov. Prijateľná denná dávka: 0 - 0,7 mg na kilogram telesnej váhy.
Používa sa pri výrobe:
- pivá,
- vína,
- nealkoholických nápojov.
Nájdeme ho vo výrobkoch z:
- zemiakov,
- sušenom ovocí,
- marmeládach,
- džemoch,
- mrazených jablkách.
Používa sa tiež ako bieliaci prostriedok pri sušení ovocia.
V USA je zakázané pridávať siričitan sodný do potravín slúžiacich ako zdroj vitamínu B1. Inak je látka v USA povolená. V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené s obmedzením na niektoré potraviny.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>