Kurzy ATAC

E221 - Siričitan sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E221 - Siričitan sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Konzervačný prostriedok s protiplesňovým a antibakteriálnym účinkom, antioxidant, zabraňujúci hnednutiu ovocia a zeleniny. Chráni kyselinu askorbovú pred zničením v ovocí a ovocných džúsoch. Ničí vitamín B1 v potravinách. Ide o suchý, korozívny prášok. Vyrába sa synteticky prebublávaním oxidu siričitého cez sodný roztok lúhu. Siričitan sodný obsahuje 51% oxidu siričitého.

Siričitan sodný a zdravie

U citlivých ľudí môže spôsobiť:
- astmatický záchvat,
- bolesti žalúdka,
- bolesti hlavy,
- nevoľnosť,
- hnačka,
- kožnú vyrážku.

Látka je nebezpečná pre ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou a obličkami. Sú dokumentované prípady smrti astmatických pacientov. Prijateľná denná dávka: 0 - 0,7 mg na kilogram telesnej váhy.

Siričitan sodný v potravinárstve

Používa sa pri výrobe:
- pivá,
- vína,
- nealkoholických nápojov.

Nájdeme ho vo výrobkoch z:
- zemiakov,
- sušenom ovocí,
- marmeládach,
- džemoch,
- mrazených jablkách.

Používa sa tiež ako bieliaci prostriedok pri sušení ovocia.

V USA je zakázané pridávať siričitan sodný do potravín slúžiacich ako zdroj vitamínu B1. Inak je látka v USA povolená. V SR (celej EÚ) je použitie látky povolené s obmedzením na niektoré potraviny.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.