Kurzy ATAC

E220 - Oxid siričitý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E220 - Oxid siričitý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Oxid siričitý je jedovatý a vysoko dráždivý, často spomínaný ako znečisťovateľ ovzdušia. Ide o plyn vznikajúci horením síry. Oxid siričitý je antioxidant, konzervant a prostriedok proti hnednutiu. Používa sa ako rastlinné bielidlo zabraňujúce zmenám farieb ovocia a zeleniny, ako dezinfekčný prostriedok v pivovaroch a ako bieliaca prísada. Zabraňuje rozširovaniu plesní a baktérií. Nemal by sa používať do mäsa a do potravín, ktoré sú zdrojom vitamínu A, B1, pretože ničí vitamíny v potravinách. Oxid siričitý bráni zničeniu kyseliny askorbovej v ovocí a ovocných džúsoch. Oxid siričitý sa vyrába synteticky zahrievaním rudy s obsahom síry.

Oxid siričitý a zdravie

Medzi potenciálne nežiaduce účinky vyvolané siričitanmi patrí bolesť žalúdka, bolesti hlavy, nevoľnosť a problémy astmatického typu. Sú dokumentované prípady smrti astmatických pacientov. Pri testovaní účinkov siričitanov na zvieratách bol zistený výskyt žalúdočných vredov pri požití látky. Inhalácia látky spôsobuje podráždenie dýchacích ciest a pri vysokej koncentrácii látky v ovzduší môže dôjsť k zaduseniu. Prijateľná denná dávka: 0-0,7 mg na kilogram telesnej hmotnosti.

Oxid siričitý v potravinárstve

Používa sa ako:
- konzervant,
- antioxidant a prostriedok proti hnednutiu do vína,
- kukuričného sirupu,
- želé,
- sušeného ovocia,
- džúsov,
- nealkoholických ovocných nápojov,
- pečiva,
- octu,
- výrobkov zo zemiakov,
- korenie
- polievok.

Pridáva sa aj pri výrobe džemov a marmelád. Ďalej sa používa ako bieliaca prísada do želatíny a na bielenie chmeľu, lecitínu, húb, orechov, lepidla a repného cukru.

V USA je použitie zakázané v potravinách, ktoré sú zdrojom vitamínov. V SR (celej EÚ) je použitie látky regulované. Je na zozname extrémne nebezpečných látok. Zatiaľ je však nedostatok štúdií, aby mohla byť látka považovaná za karcinogénnu.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.