Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Oxid siričitý je jedovatý a vysoko dráždivý, často spomínaný ako znečisťovateľ ovzdušia. Ide o plyn vznikajúci horením síry. Oxid siričitý je antioxidant, konzervant a prostriedok proti hnednutiu. Používa sa ako rastlinné bielidlo zabraňujúce zmenám farieb ovocia a zeleniny, ako dezinfekčný prostriedok v pivovaroch a ako bieliaca prísada. Zabraňuje rozširovaniu plesní a baktérií. Nemal by sa používať do mäsa a do potravín, ktoré sú zdrojom vitamínu A, B1, pretože ničí vitamíny v potravinách. Oxid siričitý bráni zničeniu kyseliny askorbovej v ovocí a ovocných džúsoch. Oxid siričitý sa vyrába synteticky zahrievaním rudy s obsahom síry.
Medzi potenciálne nežiaduce účinky vyvolané siričitanmi patrí bolesť žalúdka, bolesti hlavy, nevoľnosť a problémy astmatického typu. Sú dokumentované prípady smrti astmatických pacientov. Pri testovaní účinkov siričitanov na zvieratách bol zistený výskyt žalúdočných vredov pri požití látky. Inhalácia látky spôsobuje podráždenie dýchacích ciest a pri vysokej koncentrácii látky v ovzduší môže dôjsť k zaduseniu. Prijateľná denná dávka: 0-0,7 mg na kilogram telesnej hmotnosti.
Používa sa ako:
- konzervant,
- antioxidant a prostriedok proti hnednutiu do vína,
- kukuričného sirupu,
- želé,
- sušeného ovocia,
- džúsov,
- nealkoholických ovocných nápojov,
- pečiva,
- octu,
- výrobkov zo zemiakov,
- korenie
- polievok.
Pridáva sa aj pri výrobe džemov a marmelád. Ďalej sa používa ako bieliaca prísada do želatíny a na bielenie chmeľu, lecitínu, húb, orechov, lepidla a repného cukru.
V USA je použitie zakázané v potravinách, ktoré sú zdrojom vitamínov. V SR (celej EÚ) je použitie látky regulované. Je na zozname extrémne nebezpečných látok. Zatiaľ je však nedostatok štúdií, aby mohla byť látka považovaná za karcinogénnu.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>