Kurzy ATAC

E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná soľ

Kategória: Aditívum / Aditívum

E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná soľ

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Metylparahydroxybenzoát sodná soľ sa rovnako ako ostatné parabény používa ako konzervačné činidlo pôsobiace proti plesniam, hubám a baktériám. V prírode sa voľne nevyskytuje, vyrába sa synteticky.

E219 a zdravie

Nadmerná konzumácia parabénov môže vyvolať kožnú vyrážku, žihľavku, svrbenie, kožné zápaly a opuchy. Ohľadom nežiaducich účinkov kyseliny benzoovej sa vedie množstvo kontroverzných názorov kvôli jej chemickej podobnosti so salycilátmi. Niektoré štúdie uvádzajú, že látka môže spôsobovať poruchy pozornosti, svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu a kožné zápaly, ak je podaná v 1000 krát väčšom množstve ako prijateľná denná dávka. Z tela je vylúčená za menej ako 16 hodín.

E219 v potravinárstve

Používa sa do:
- pekárenských výrobkov,
- nealkoholických nápojov,
- džúsov,
- jablčného muštu,
- sladkostí,
- džemov,
- marmelád,
- zmrzlín,
- syrov,
- múky.

Rovnako ako ostatné parabény sa tiež používa v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

V ČR (celé EU) sa smie látka používať iba do vybraných potravín (neextrudované snacky na báze obilnín, zemiaky, orechy, cukrovinky okrem čokolády, tekuté stolové sladidlá). V Austrálii nie je použitie látky povolené a pravdepodobne ani v USA.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.