Kurzy ATAC

E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná soľ

Kategória: Aditívum / Aditívum

E217 - Propylparahydroxybenzoát sodná soľ

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o konzervačné činidlo s rovnakým využitím aj nežiaducimi účinkami ako ostatné parabény. Zabraňuje šíreniu húb, plesní a baktérií v potravinách, kozmetickom a farmaceutickom priemysle. V prírode sa voľne nevyskytuje, vyrába sa synteticky.

E217 a zdravie

Látka môže spôsobiť kožné vyrážky, žihľavku, svrbenie, kožné zápaly, astmu a opuchy. Ohľadom nežiaducich účinkov kyseliny benzoovej sa vedie množstvo kontroverzných názorov kvôli jej chemickej podobnosti so salycilátmi. Niektoré štúdie uvádzajú, že látka môže spôsobovať poruchy pozornosti, svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu a kožné zápaly, ak je podaná v 1000 krát väčšom množstve ako prijateľná denná dávka. Z tela je vylúčená za menej ako 16 hodín.

E217 v potravinárstve

Používa sa prídavná látka do:
- nápojov,
- džúsov,
- múky,
- syrov,
- jablčného muštu,
- sladkostí,
- pekárenských výrobkov,
- umelo sladených džemov a marmelád,
- zmrzlín.

Ďalej sa používa v kozmetickom priemysle a farmácii.

V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.