Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o konzervačné činidlo s rovnakým využitím aj nežiaducimi účinkami ako ostatné parabény. Zabraňuje šíreniu húb, plesní a baktérií v potravinách, kozmetickom a farmaceutickom priemysle. V prírode sa voľne nevyskytuje, vyrába sa synteticky.
Látka môže spôsobiť kožné vyrážky, žihľavku, svrbenie, kožné zápaly, astmu a opuchy. Ohľadom nežiaducich účinkov kyseliny benzoovej sa vedie množstvo kontroverzných názorov kvôli jej chemickej podobnosti so salycilátmi. Niektoré štúdie uvádzajú, že látka môže spôsobovať poruchy pozornosti, svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu a kožné zápaly, ak je podaná v 1000 krát väčšom množstve ako prijateľná denná dávka. Z tela je vylúčená za menej ako 16 hodín.
Používa sa prídavná látka do:
- nápojov,
- džúsov,
- múky,
- syrov,
- jablčného muštu,
- sladkostí,
- pekárenských výrobkov,
- umelo sladených džemov a marmelád,
- zmrzlín.
Ďalej sa používa v kozmetickom priemysle a farmácii.
V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>