Kurzy ATAC

E216 - Propylparahydroxybenzoát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E216 - Propylparahydroxybenzoát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Propylparabén je konzervačná látka, menej toxická ako kyselina benzoová a pôsobiaca v širšom rozpätí pH. Používa sa ako protibakteriálne činidlo a zabrňuje šíreniu húb potravinami. Pôsobí v potravinách s pH. Vyrába sa synteticky propyláciou a hydroxyláciou kyseliny benzoovej.

E216 a zdravie

Ohľadom nežiaducich účinkov kyseliny benzoovej sa vedie množstvo kontroverzných názorov kvôli jej chemickej podobnosti so salycilátmi. Niektoré štúdie uvádzajú, že látka môže spôsobovať poruchy pozornosti, svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu a kožné zápaly, ak je podaná v 1000 krát väčšom množstve ako prijateľná denná dávka. Z tela je vylúčená za menej ako 16 hodín. Podľa iných štúdií sa jedná o vysoko alergénne látky, či už sú použité v potravinách alebo kozmetike. Pokusy na zvieratách neukázali žiadne poškodenie obličiek alebo pečene pri užívaní tejto látky. Má subakútne mutagénne a teratogénne účinky. Propylparabén je menej toxický ako kyselina beonzoová alebo kyselina salycilová. Prijateľná denná dávka: 0-25mg/kg telesnej váhy.

E216 v potravinárstve

Používa sa prídavná látka do:
- nápojov,
- džúsov,
- múky,
- syrov,
- jablčného muštu,
- sladkostí,
- pekárenských výrobkov,
- umelo sladených džemov a marmelád,
- zmrzlín.

Ďalej sa používa v kozmetickom priemysle a farmácii.

V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.