Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Propylparabén je konzervačná látka, menej toxická ako kyselina benzoová a pôsobiaca v širšom rozpätí pH. Používa sa ako protibakteriálne činidlo a zabrňuje šíreniu húb potravinami. Pôsobí v potravinách s pH. Vyrába sa synteticky propyláciou a hydroxyláciou kyseliny benzoovej.
Ohľadom nežiaducich účinkov kyseliny benzoovej sa vedie množstvo kontroverzných názorov kvôli jej chemickej podobnosti so salycilátmi. Niektoré štúdie uvádzajú, že látka môže spôsobovať poruchy pozornosti, svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu a kožné zápaly, ak je podaná v 1000 krát väčšom množstve ako prijateľná denná dávka. Z tela je vylúčená za menej ako 16 hodín. Podľa iných štúdií sa jedná o vysoko alergénne látky, či už sú použité v potravinách alebo kozmetike. Pokusy na zvieratách neukázali žiadne poškodenie obličiek alebo pečene pri užívaní tejto látky. Má subakútne mutagénne a teratogénne účinky. Propylparabén je menej toxický ako kyselina beonzoová alebo kyselina salycilová. Prijateľná denná dávka: 0-25mg/kg telesnej váhy.
Používa sa prídavná látka do:
- nápojov,
- džúsov,
- múky,
- syrov,
- jablčného muštu,
- sladkostí,
- pekárenských výrobkov,
- umelo sladených džemov a marmelád,
- zmrzlín.
Ďalej sa používa v kozmetickom priemysle a farmácii.
V SR (celej EÚ) je použitie tejto látky nepovolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>