Kurzy ATAC

E214 - Etylparahydroxybenzoát

Kategória: Aditívum / Aditívum

E214 - Etylparahydroxybenzoát

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Látka je konzervantom, ktorý pôsobí proti plesniam, baktériám a hubám v potravinách, kozmetickom a farmaceutickom priemysle. V prírode sa voľne nevyskytuje, vyrába sa synteticky.

E214 a zdravie

Podľa dostupných štúdií nebolo preukázané, že by látka spôsobovala nežiaduce účinky, ale u citlivých ľudí a pri podaní vysokej dávky môže spôsobiť svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu. Etylparabén má lokálne anestetické účinky. Ohľadom nežiaducich účinkov kyseliny benzoovej sa vedie množstvo kontroverzných názorov kvôli jej chemickej podobnosti so salycilátmi. Niektoré štúdie uvádzajú, že látka môže spôsobovať poruchy pozornosti, svrbenie, opuchy, žihľavku, astmu a kožné zápaly, ak je podaná v 1000 krát väčšom množstve ako prijateľná denná dávka. Z tela je vylúčená za menej ako 16 hodín.

E214 v potravinárstve

Používa sa ako prídavná látka do:
- nápojov,
- džúsov,
- múky,
- syrov,
- jablčného muštu,
- sladkostí,
- pekárenských výrobkov,
- umelo sladených džemov a marmelád,
- zmrzlín.

Ďalej sa používa v kozmetickom priemysle a farmácii.

Látka je v ČR (celej EÚ) povolená iba v obmedzenom počte potravín (neextrudované snacky na báze obilnín, zemiaky, orechy, cukrovinky okrem čokolády, tekuté stolové sladidlá). V USA a Austrálii je látka zakázaná.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.