Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o látku účinnú proti plesniam aj baktériám. Látka nie je efektívna proti hubám av prostredí s pH vyšším ako 5. Benzoáty sa všeobecne v prírode vykytujú veľmi často - napr. v brusniciach, slivkách, škoricu, v zrelom klinčekoch a jablkách. Na komerčné účely sa vyrába buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoovej hydroxidy alebo z toluénu.
Látka môže vyvolať množstvo alergických reakcií, podobne ako ostatné benzoany alebo kyselina benzoová. U citlivých osôb môže po požití nadmerného množstva látky dôjsť k:
- miernemu podráždeniu kože,
- vzniku hyperaktivity,
- zhoršenie pozornosti,
- alergické reakcie ako je astma, žihľavka, červené oči, vyrážka (predovšetkým u osôb citlivých na aspirín).
K týmto tvrdeniam o škodlivosti existujú dôkazy z praxe. Ľudia s chornickou žihľavkou či chronickou nádchou by sa mali vyvarovať konzumácii nielen benzoanu vápenatého, ale aj kyseliny benzoovej a ich ďalších solí.
S Benzoanom vápenatým sa stretneme najmä v:
- koncentrovanom ananásovom džúse
- v žuvačkách,
-margarínoch,
- zmrzline.
V SR sa môže látka v obmedzenom množstve pridávať do potravín. V USA je látka tiež povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>