Kurzy ATAC

E213 - Benzoan vápenatý

Kategória: Aditívum / Aditívum

E213 - Benzoan vápenatý

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o látku účinnú proti plesniam aj baktériám. Látka nie je efektívna proti hubám av prostredí s pH vyšším ako 5. Benzoáty sa všeobecne v prírode vykytujú veľmi často - napr. v brusniciach, slivkách, škoricu, v zrelom klinčekoch a jablkách. Na komerčné účely sa vyrába buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoovej hydroxidy alebo z toluénu.

Benzoát vápenatý a zdravie

Látka môže vyvolať množstvo alergických reakcií, podobne ako ostatné benzoany alebo kyselina benzoová. U citlivých osôb môže po požití nadmerného množstva látky dôjsť k:
- miernemu podráždeniu kože,
- vzniku hyperaktivity,
- zhoršenie pozornosti,
- alergické reakcie
ako je astma, žihľavka, červené oči, vyrážka (predovšetkým u osôb citlivých na aspirín).

K týmto tvrdeniam o škodlivosti existujú dôkazy z praxe. Ľudia s chornickou žihľavkou či chronickou nádchou by sa mali vyvarovať konzumácii nielen benzoanu vápenatého, ale aj kyseliny benzoovej a ich ďalších solí.

Benzoát vápenatý v potravinárstve

S Benzoanom vápenatým sa stretneme najmä v:
- koncentrovanom ananásovom džúse
- v žuvačkách,
-margarínoch,
- zmrzline.

V SR sa môže látka v obmedzenom množstve pridávať do potravín. V USA je látka tiež povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.