Kurzy ATAC

E210 - Kyselina Benzoová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E210 - Kyselina Benzoová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Látka patrí do skupiny konzervantov pôsobiacich proti šíreniu plesní a baktérií v potravinách. Vyskytuje sa voľne v prírode v čerešňovej kôre, v brusniciach, v čučoriedkach, v malinách, čaji, v aníze. Pridaním kyseliny benzoovej do potravín sa zvýši ich trvanlivosť. Látka sa môže v potravinách za pôsobenia kyseliny askorbinovej pretvoriť na rakovinotvorný benzol. V potravinárstve sa získava synteticky ropnou frakciou benzénu, kyseliny sírovej a oxidu uhličitého.

Kyselina bezoová a zdravie

Väčšina ľudí znáša kyselinu benzoovú úplne bez problémov. U citlivých osôb však môže po požití nadmerného množstva látky dôjsť k:
- miernemu podráždeniu kože,
- vzniku hyperaktivity,
- zhoršenie pozornosti,
- alergické reakcie
ako je astma, žihľavka, červené oči, vyrážka (predovšetkým u osôb citlivých na aspirín).

K týmto tvrdeniam o škodlivosti existujú dôkazy z praxe. Ľudia s chornickou žihľavkou či chronickou nádchou by sa mali vyvarovať konzumácii nielen kyseliny benzoovej ale aj ich solí. Podľa výskumov na zvieratách sa zistilo, že požitie kyseliny benzoovej nie je pre zvieratá prospešné. Prípustná denná dávka látky je 0 - 25mg/kg telesnej váhy.

Kyselina benzoová v potravinárstve

Kyselina benzoová je vo vode nerozpustná a používa sa najviac v kyslých potravinách. Použitie látky je veľmi rozšírené, používa sa v:
- čokoláde,
- citrónoch,
- pomarančoch,
- čerešniach,
- ovocie,
- orieškoch,
- tabakových výrobkoch
používaných na aromatizáciu nápojov,
- v ovocných nápojoch,
- v margarínoch,
- v syroch,
- v zázvorovom pive,
- vo víne,
- v sladkého drievka,
- v jablčnom mušte,
- v olivách v slanom náleve,
- v kečupe,
- v nízkotučných džemoch,
- v zmrzlinách,
- v cukríkoch,
- pečiva,
- v polevách,
- ovocných výrobkoch,
- v korení
- v žuvačkách.

Ďalej sa potom používa pri výrobe margarínov a do nakladanej zeleniny. Kyselina benzoová sa používa aj ako dezinfekčný prostriedok obsiahnutý napríklad v ústnej vode. ďalej tiež v parfémoch, čistiacich prípravkoch pleti.

Dôkazy o škodlivosti látky nie sú považované za relevantné, preto je látka v SR (celej EÚ) povolená (iba ako prísada obmedzených druhov potravín). V USA je látka označená ako GRAS – Generally recognized as safe – tzn. že látka je považovaná za bezpečnú.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.