Kurzy ATAC

E209 - Heptylparabén

Kategória: Aditívum / Aditívum

E209 - Heptylparabén

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Heptylparabén je látka, ktorá sa používa ako konzervant zabraňujúci mikrobiologickému kvaseniu, pôsobí proti plesniam a kvasinkám. Spadá do skupiny látok zvaných parabény.

Použitie

Heptylparabén sa používa do sladových nápojov, neperlivých nealkoholických nápojov, ovocných nápojov, Používa sa pri povrchovej úprave sušených mäsových produktov, cereálnych či zemiakových lupienkov, orechov s polevou Látka sa používa do pečiva, umelo sladených marmelád, ovocných náplní mäsa, hydiny, olejov, mrazených mliečnych výrobkov. Táto látka sa hojne používa pri výrobe kozmetiky a vo výrobkoch používaných na osobnú hygienu.

Výroba

Ide o ester kyseliny hydroxibenzoovej. Získava sa z ropných derivátov.

Nežiaduce účinky

Nežiaduce účinky heptyl parabénu nie sú známe. Zo strany rôznych inštitúcií a vedcov existuje nátlak na dôsledné otestovanie negatívnych účinkov parabénov, medzi ktoré patrí aj heptylparabén. U parabénov všeobecne je už známy rad potencionálnych nežiaducich účinkov: alergické reakcie, poruchy endokrinného systému, kontaktná dermatitída. Z britských výskumov vyplýva, že parabény môžu spôsobovať nádorové ochorenia u žien, kde sa chová ako estrogén a pri vysokých dávkach môže spôsobiť rakovinu prsníka. U mužov môže konzumácia vysokej dávky parabénu spôsobovať pokles počtu spermií. Toxický pri požití zvieratami.

Doplňujúce informácie

V ČR (celej EÚ) je látka zakázaná. V USA je jej použitie povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.