Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Heptylparabén je látka, ktorá sa používa ako konzervant zabraňujúci mikrobiologickému kvaseniu, pôsobí proti plesniam a kvasinkám. Spadá do skupiny látok zvaných parabény.
Heptylparabén sa používa do sladových nápojov, neperlivých nealkoholických nápojov, ovocných nápojov, Používa sa pri povrchovej úprave sušených mäsových produktov, cereálnych či zemiakových lupienkov, orechov s polevou Látka sa používa do pečiva, umelo sladených marmelád, ovocných náplní mäsa, hydiny, olejov, mrazených mliečnych výrobkov. Táto látka sa hojne používa pri výrobe kozmetiky a vo výrobkoch používaných na osobnú hygienu.
Ide o ester kyseliny hydroxibenzoovej. Získava sa z ropných derivátov.
Nežiaduce účinky heptyl parabénu nie sú známe. Zo strany rôznych inštitúcií a vedcov existuje nátlak na dôsledné otestovanie negatívnych účinkov parabénov, medzi ktoré patrí aj heptylparabén. U parabénov všeobecne je už známy rad potencionálnych nežiaducich účinkov: alergické reakcie, poruchy endokrinného systému, kontaktná dermatitída. Z britských výskumov vyplýva, že parabény môžu spôsobovať nádorové ochorenia u žien, kde sa chová ako estrogén a pri vysokých dávkach môže spôsobiť rakovinu prsníka. U mužov môže konzumácia vysokej dávky parabénu spôsobovať pokles počtu spermií. Toxický pri požití zvieratami.
V ČR (celej EÚ) je látka zakázaná. V USA je jej použitie povolené.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>