Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o ďalší zo skupiny sorbanov, ktorí sa používajú ako konzervanty, ktoré zabraňujú šíreniu baktérií, plesní a húb v potravinách. Látka je zle rozpustná vo vode a tukoch. Sorban vápenatý sa vyrába syntetickou cestou pridaním vápna do kyseliny sorbovej.
Počas pokusov na zvieratách sa zistilo, že sorban vápenatý zanecháva dedičný materiál v bunkových kultúrach. Malému percentu ľudí môže látka vyvolať alergické reakcie - napr. žihľavku, astmu, podráždenie pokožky, problémy so správaním. Všeobecne sa však látka považuje za bezpečnú (GRAS látka). Prijateľná denná dávka je 0 - 25 mg/kg telesnej váhy.
Sorban vápenatý sa používa ako konzervant do:
- nápojov,
- zázvorového piva,
- jablčného muštu,
- vína,
- olív v slanom náleve,
- pečiva,
- čokoládových sirupov,
- čerstvých ovocných koktailov,
- mandarínkového pyré, šalátov,
- tvarohových koláčov,
- náplňou do koláčov,
- sladké drievko,
- kečupov,
- margarínov,
- balených syrov
- umelo zlezených želé.
Využitie sorbanu vápenatého je tiež vo výrobe obalov na margaríny, masla a syry. Ďalej sa používa aj v kozmetike pri výrobe mastí.
Látka sa smie v ČR (celej EÚ) používať iba v určitých druhoch potravín. V USA je látka povolená. Látka nesie označenie GRAS (generally recognized as safe) – tzn. že je považovaná za bezpečnú.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>