Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Ide o potravinový konzervant, ktorý zabraňuje rastu plesní a kvasiniek alebo baktérií nachádzajúcich sa v potravinách. Na použitie v potravinárstve sa vyrába syntetickou cestou, pridaním hydroxidu sodného do kyseliny sorbovej, príp. inými chemickými reakciami.
Podľa výskumov ešte nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Môže spôsobiť veľmi malému percentu ľudí pseudo – alergické reakcie. Niektoré štúdie naznačujú potenciálnu slabú genotoxicitu, napriek tomu je látka označená ako tzv. GRAS látka - tzn. že je považovaná za bezpečnú. Prípustná denná dávka - 0-25mg/kg telesnej váhy.
Sorban sobný sa používa v kombinácii so sorbanom draselným alebo s kyselinou sorbovou.
Látka sa používa ako konzervant v:
- syr,
- margarínoch,
- múke,
- pečiva,
- mrazené pizze,
- kečupoch
- lekvár,
- umelo dosladzovaných marmeládach,
- čokoládových sirupoch,
- ovocných džúsoch,
- jablčnom mušte,
- víne,
- zázvorovom pive,
- sladké drievko
- v olivách v slanom náleve.
Používa sa tiež ako prídavok do obalov, z ktorých sa môže uvoľňovať do potravín.
V ČR (celej EÚ) je látka zakázaná. V USA je látka povolená.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>