Kurzy ATAC

E201 - Sorban sodný

Kategória: Aditívum / Aditívum

E201 - Sorban sodný

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o potravinový konzervant, ktorý zabraňuje rastu plesní a kvasiniek alebo baktérií nachádzajúcich sa v potravinách. Na použitie v potravinárstve sa vyrába syntetickou cestou, pridaním hydroxidu sodného do kyseliny sorbovej, príp. inými chemickými reakciami.

Sorban sodný a zdravie

Podľa výskumov ešte nie sú známe žiadne nežiaduce účinky. Môže spôsobiť veľmi malému percentu ľudí pseudo – alergické reakcie. Niektoré štúdie naznačujú potenciálnu slabú genotoxicitu, napriek tomu je látka označená ako tzv. GRAS látka - tzn. že je považovaná za bezpečnú. Prípustná denná dávka - 0-25mg/kg telesnej váhy.

Sorba sodný v potravinárstve

Sorban sobný sa používa v kombinácii so sorbanom draselným alebo s kyselinou sorbovou.

Látka sa používa ako konzervant v:
- syr,
- margarínoch,
- múke,
- pečiva,
- mrazené pizze,
- kečupoch
- lekvár,
- umelo dosladzovaných marmeládach,
- čokoládových sirupoch,
- ovocných džúsoch,
- jablčnom mušte,
- víne,
- zázvorovom pive,
- sladké drievko
- v olivách v slanom náleve.

Používa sa tiež ako prídavok do obalov, z ktorých sa môže uvoľňovať do potravín.

V ČR (celej EÚ) je látka zakázaná. V USA je látka povolená.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.