Kurzy ATAC

E200 - Kyselina sorbová

Kategória: Aditívum / Aditívum

E200 - Kyselina sorbová

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o biely prášok voľne dostupný v prírode napr. v bobuliach horských stromov - žeriavov. Má jemne štipľavý zápach. Kyselina sorbová a jej soli sú najmenej škodlivé konzervanty zo všetkých – spôsobujú najmenej alergií. Jej hlavnou úlohou v potravinách je zabraňovať rozvoju plesní, kvasiniek a baktérií. Získava sa z bobúľ horských žeriavov alebo častejšie synteticky chemickou cestou z rôznych zlúčenín - napr. z acetaldehydu, alebo z petroleja.

Kyselina sorbová a zdravie

Žiadnymi štúdiami sa nedokázala preukázať toxicita kyseliny sorbovej. V tele človeka by malo dôjsť k jeho úplnej metabolickej premene. U citlivých osôb však môže vyvolať alergické reakcie na kožu (napr. žihľavku), najmä pri styku tejto látky s pokožkou prostredníctvom kozmetických prípravkov. Mnoho dlhodobých štúdií na zvieratách nepreukázalo negatívne účinky na ich zdravotný stav.

Kyselina sorbová v potravinárstve

Používa sa najmä v nápojoch a syroch na zabránenie rozvoja plesní, kvasiniek, baktérií. Vo víne môže byť premenená na látku, ktorá dodáva vôňu po muškátoch.

Používa sa v:
- pekárenských výrobkoch,
- margarínoch,
- balených syroch,
- kečupoch,
- čokoládových sirupoch,
- čerstvých ovocných džúsoch,
- šalátoch,
- koláčoch,
- koláčových náplniach,
- umelo dosladzovaných želatínach
, apod.

Ďalej má využitie v kozmetike ako zvlhčovadlo alebo ako konzervačné činidlo, v liekoch, zubných pastách, krmivách av ďalších výrobkoch.

Látka má status GRAS (generally recognized as safe) – tzn. že je americkou inštitúciou FDA považovaná za bezpečnú. V ČR (celej EÚ) je látka povolená pre obmedzené druhy potravín, v USA je jej použitie možné.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.