Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná sa o biely prášok voľne dostupný v prírode napr. v bobuliach horských stromov - žeriavov. Má jemne štipľavý zápach. Kyselina sorbová a jej soli sú najmenej škodlivé konzervanty zo všetkých – spôsobujú najmenej alergií. Jej hlavnou úlohou v potravinách je zabraňovať rozvoju plesní, kvasiniek a baktérií. Získava sa z bobúľ horských žeriavov alebo častejšie synteticky chemickou cestou z rôznych zlúčenín - napr. z acetaldehydu, alebo z petroleja.
Žiadnymi štúdiami sa nedokázala preukázať toxicita kyseliny sorbovej. V tele človeka by malo dôjsť k jeho úplnej metabolickej premene. U citlivých osôb však môže vyvolať alergické reakcie na kožu (napr. žihľavku), najmä pri styku tejto látky s pokožkou prostredníctvom kozmetických prípravkov. Mnoho dlhodobých štúdií na zvieratách nepreukázalo negatívne účinky na ich zdravotný stav.
Používa sa najmä v nápojoch a syroch na zabránenie rozvoja plesní, kvasiniek, baktérií. Vo víne môže byť premenená na látku, ktorá dodáva vôňu po muškátoch.
Používa sa v:
- pekárenských výrobkoch,
- margarínoch,
- balených syroch,
- kečupoch,
- čokoládových sirupoch,
- čerstvých ovocných džúsoch,
- šalátoch,
- koláčoch,
- koláčových náplniach,
- umelo dosladzovaných želatínach, apod.
Ďalej má využitie v kozmetike ako zvlhčovadlo alebo ako konzervačné činidlo, v liekoch, zubných pastách, krmivách av ďalších výrobkoch.
Látka má status GRAS (generally recognized as safe) – tzn. že je americkou inštitúciou FDA považovaná za bezpečnú. V ČR (celej EÚ) je látka povolená pre obmedzené druhy potravín, v USA je jej použitie možné.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>