Kurzy ATAC

E182 - Orchil

Kategória: Aditívum / Aditívum

E182 - Orchil

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o zmes farbív, ktoré môžu mať farbu červenú, ružovú alebo modrú. Vzhľadom na citlivosť na pH prostredie, v ktorom sa farbivo vyskytuje, sa používa na indikáciu pH (v kyslom prostredí je farbivo červené, v neutrálnom ružovej, v zásaditom modrej). Je riediteľný vodou. Získava sa extrakciou z rôznych rastlín - lišajníkov rodu Rocella (napr. Rocella tinctoria, Rocella fuciformis, Rocella pygmaea, a ďalšie).

Orchíl a zdravie

Neprebehlo hodnotenie látky vo vzťahu k potravinám, preto nie sú známe ani žiadne nežiaduce účinky.

Orchíl v potravinárstve

Veľmi často sa farbivo absorbuje namáčaním do papiera a ten následne slúži ako indikátor na zisťovanie pH rôznych materiálov. Orchil sa bežne nepoužíva, mohol by byť využitý na farbenie nápojov či cukroviniek.

V ČR (celej EÚ) aj USA je jeho použitie zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.