Kurzy ATAC

E175 - Zlato

Kategória: Aditívum / Aditívum

E175 - Zlato

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Ide o zlaté farbivo. Z chemického hľadiska je zlato látka veľmi neaktívna (inertná) a považuje sa za neškodnú, z tráviaceho traktu človeka vychádza v nezmenenej podobe. V potravinárstve sa používa výhradne za účelom dekorácie. Ide o prírodný kov, v prírode sa vyskytuje v čistej forme. Z nerastov sa separuje hydrometalurgicky alebo elektrochemicky.

Zlato a zdravie

Nie sú známe žiadne negatívne účinky kovového zlata. Pri liečbe reumatoidnej artritídy sa používajú soli zlata, ktoré majú preukázateľne negatívne účinky (napr. poškodenie kostnej drene), to už však nejde o zlato ako kov.

Zlato v potravinárstve

Používa sa na vonkajšie dekorácie rôznych cukroviniek v podobe zlatých guličiek (najčastejšie na tortách).

V iných prípadoch sa látka bežne nepoužíva. Jeho vysoká cena znemožňuje širšie využitie.

V ČR (celé EU) je jeho použitie obmedzené na dekoráciu čokolád, likérov a vonkajšieho povlaku cukroviniek. V USA aj Austrálii je jeho použitie zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.