Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Striebro sa v malom množstve prirodzene vyskytuje v ľudskom tele aj v tele zvierat. Pri potravinách sa používa ako farbivo na dekoratívne účely. Získava sa elektrolytickými metódami zo striebornej rudy.
Po požití sa väčšina látky vylučuje z tela von, malé množstvo však v tele zotrváva. Dlhodobejšou pravidelnou konzumáciou môže byť spôsobené poškodenie obličiek alebo dôjsť k ovplyvneniu funkcie mozgu, pečene. Môže dôjsť aj k šedému zafarbeniu očí, nosnej prepážky, hrdla či kože. Štúdiami bol preukázaný vplyv na imunitný systém zvierat a môže dôjsť k blokovaniu funkcie enzýmov.
Jeho použitie ako prísada do potravín je výhradne obmedzená na vonkajšie dekorácie napr.
- čokoládových tort,
- povrchu guličiek (drahé)
- cukroviniek obalených cukrom.
Ďalej sa používa napr. v indickej kuchyni. Využíva sa najmä v iných odvetviach - elektrotechnika, fototechnika, chémia, lekárstvo, výroba šperkov, atď.
Striebro je v ČR (celé EU) povolené na dekoráciu čokolád, farbenie vonkajšieho povlaku cukroviniek a likérov. V USA a Austrálii je jeho použitie zakázané.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>