Kurzy ATAC

E174 - Striebro

Kategória: Aditívum / Aditívum

E174 - Striebro

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Striebro sa v malom množstve prirodzene vyskytuje v ľudskom tele aj v tele zvierat. Pri potravinách sa používa ako farbivo na dekoratívne účely. Získava sa elektrolytickými metódami zo striebornej rudy.

Striebro a zdravie

Po požití sa väčšina látky vylučuje z tela von, malé množstvo však v tele zotrváva. Dlhodobejšou pravidelnou konzumáciou môže byť spôsobené poškodenie obličiek alebo dôjsť k ovplyvneniu funkcie mozgu, pečene. Môže dôjsť aj k šedému zafarbeniu očí, nosnej prepážky, hrdla či kože. Štúdiami bol preukázaný vplyv na imunitný systém zvierat a môže dôjsť k blokovaniu funkcie enzýmov.

Striebro v potravinárstve

Jeho použitie ako prísada do potravín je výhradne obmedzená na vonkajšie dekorácie napr.
- čokoládových tort,
- povrchu guličiek (drahé)
- cukroviniek obalených cukrom.

Ďalej sa používa napr. v indickej kuchyni. Využíva sa najmä v iných odvetviach - elektrotechnika, fototechnika, chémia, lekárstvo, výroba šperkov, atď.

Striebro je v ČR (celé EU) povolené na dekoráciu čokolád, farbenie vonkajšieho povlaku cukroviniek a likérov. V USA a Austrálii je jeho použitie zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.