Kurzy ATAC

E173 - Hliník ( CI kovový pigment )

Kategória: Aditívum / Aditívum

E173 - Hliník ( CI kovový pigment )

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Hliník je kryštalická pevná látka, ktorá má strieborne bielu až strieborne šedú farbu. V potravinách slúži ako nosič nepriehľadných farbív. Môže sa jednať o hliník ako kov, napr. v prípade hliníkového prášku na tvorbu strieborných guličiek na ozdobu tort, alebo sa jedná o hliník viazaný v rôznych zlúčeninách. Potraviny sú najvýznamnejším zdrojom hliníka pre ľudské telo. Hliník je prvkom najčastejšie sa vyskytujúcim v prírode (vo vode, pôde aj vo vzduchu), zemská kôra ho obsahuje 8,1%. Prirodzene sa nachádza napr. v obilninách, mliečnych výrobkoch, dezertoch, korení, čaji, v niektorých oblastiach v pitnej vode. Potraviny môžu byť hliníkom kontaminované pri styku s hliníkovými príbormi, hrncami, obalmi, apod. Získava sa pomerne náročnou elektrolýzou z prírodnej bauxitovej rudy.

Hliník a zdravie

Pokiaľ je hliník prijímaný do tela v podobe farbiva, je považovaný za neškodný. Prijímaný hliník sa v tele rozkladá na fosfáty a väčšina odchádza z tela von, cca 1% však telo vstrebáva a môže tak spôsobovať alebo zhoršovať problémy s obličkami alebo s pľúcami (v prípade jeho inhalácie). Ľuďom, ktorí trpia dysfunkciou obličiek, môže hliník zotrvávať v orgánoch. Štúdie preukázali, že zotrvanie hliníka v mozgových bunkách či tkanivách môže pôsobiť toxicky. Hliník bol nájdený v mozgu ľudí, postihnutých Alzheimerovou chorobou. Títo jedinci by sa preto mali konzumácii hliníka vyvarovať. Nie je však jasné, aký presný vplyv má hliník práve na túto chorobu. Ďalšie štúdie zaznamenali, že vysoký príjem hliníka môže spôsobiť poruchy metabolizmu fosforu a vápnika av dôsledku ich nedostatku môže byť príčinou napr. osteoporózy. Prijateľná denná dávka hliníka je 0 – 0,5 mg/kg telesnej váhy.

Hliník v potravinárstve

Používa sa na výrobu potravinových obalov, u ktorých existuje riziko kontaminácie potraviny.

Ďalej sa používa:
- na povrchovú úpravu cukroviniek (napr. strieborné guličky na zdobenie tort)
- v drogérii - vo farbách na vlasy, pudroch, zubných pastách, antiperspirantoch alebo v tabletách, ktorým dodáva strieborný vzhľad.

V oblastiach s nekvalitnou pitnou vodou sa používajú hliníkové koncovky batérie, ktoré sú schopné z vody odstrániť rôzne farbivá.

V ČR (celé EU) je povolený len na dekoráciu tort a cukroviniek. V USA a Austrálii je jeho použitie zakázané.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.