Energia kcal
0 kcal
Energia kJ
0 kJ
Bielkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
E170 sa ďalej delí na 2 podskupiny: E170 (i) Uhličitan vápenatý, E170(ii) Hydrogénuhličitan vápenatý. Získava sa z prírodných nerastov. Pri jeho výrobe musia byť vykonané analýzy na obsah ťažkých kovov (olovo, ortuť, kadmium). Vedľa chemického názvu uhličitanu vápenatého sa používa známe pomenovanie krieda. Ide o látku, ktorá je bez chuti a zápachu. Vyskytuje sa vo forme prášku a prirodzene sa nachádza v rôznych nerastoch ako sú vápenec, mramor, aragonit alebo v koraloch. Radí sa medzi farbivá, regulátory pH, protispekavé látky, plnidlá, nosiče a medzi pomocné látky na zvlhčovanie.
Pri bežnom množstve nie sú pozorované nežiaduce účinky. Vykonané štúdie na ľuďoch dokázali zvýšený objem vápnika v krvi, výskyt prejavov nevoľností, slabosti a závratov pri prijímanej dávke 145x vyššej ako je dávka odporúčaná. Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť napr. nadúvanie a zápchu. Znižuje pálenie záhy.
Používa sa ako regulátor kyslosti alebo ako neutralizátor vo víne, zmrzlinách, sirupoch, cukroví či práškoch do pečiva.
Slúži ako:
- protihrudkujúca látka v soliach,
- ako plnidlo žuvačiek,
- ako leštidlo v zubných pastách,
- ako nosič v rôznych bielidlách
- ako stabilizátor kandizovaného ovocia.
V medicíne sa užíva proti hnačkám, pri nadmernej konzumácii však môže spôsobiť napr. nadúvanie a zápchu.
Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.
Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.
Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.
Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi. p>