Kurzy ATAC

E170 - Uhličitany vápenaté

Kategória: Aditívum / Aditívum

E170 - Uhličitany vápenaté

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

E170 sa ďalej delí na 2 podskupiny: E170 (i) Uhličitan vápenatý, E170(ii) Hydrogénuhličitan vápenatý. Získava sa z prírodných nerastov. Pri jeho výrobe musia byť vykonané analýzy na obsah ťažkých kovov (olovo, ortuť, kadmium). Vedľa chemického názvu uhličitanu vápenatého sa používa známe pomenovanie krieda. Ide o látku, ktorá je bez chuti a zápachu. Vyskytuje sa vo forme prášku a prirodzene sa nachádza v rôznych nerastoch ako sú vápenec, mramor, aragonit alebo v koraloch. Radí sa medzi farbivá, regulátory pH, protispekavé látky, plnidlá, nosiče a medzi pomocné látky na zvlhčovanie.

Uhličitany vápenaté a zdravie

Pri bežnom množstve nie sú pozorované nežiaduce účinky. Vykonané štúdie na ľuďoch dokázali zvýšený objem vápnika v krvi, výskyt prejavov nevoľností, slabosti a závratov pri prijímanej dávke 145x vyššej ako je dávka odporúčaná. Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť napr. nadúvanie a zápchu. Znižuje pálenie záhy.

Uhličitany vápenaté v potravinárstve

Používa sa ako regulátor kyslosti alebo ako neutralizátor vo víne, zmrzlinách, sirupoch, cukroví či práškoch do pečiva.

Slúži ako:
- protihrudkujúca látka v soliach,
- ako plnidlo žuvačiek,
- ako leštidlo v zubných pastách,
- ako nosič v rôznych bielidlách
- ako stabilizátor kandizovaného ovocia.

V medicíne sa užíva proti hnačkám, pri nadmernej konzumácii však môže spôsobiť napr. nadúvanie a zápchu.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.