Kurzy ATAC

E164 - Šafran, Šafránová žlť

Kategória: Aditívum / Aditívum

E164 - Šafran, Šafránová žlť

Nutričné hodnoty (100 0):

Energia kcal

0 kcal

Energia kJ

0 kJ

Bielkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostné pomery makroživín

Bielkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické pomery makroživín

Bielkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná sa o jedno z najdrahších korenín a farbív na svete. Vzhľadom na váhu má oveľa vyššiu hodnotu ako zlato. Je rozpustné vo vode aj v alkohole. Existuje vo forme žltého jemne nahorklého prášku alebo jemných vlákien. Dodáva potravinám žltú, oranžovú až hnedú farbu. Na výrobu jedného kilogramu je potrebných 120 000 kvetov šafranu. Výroba prebieha sušením blizen rôznych druhov šafranu.

Šafranová žlť a zdravie

Nie sú známe žiadne negatívne účinky, považuje sa za bezpečnú. Má anti-rakovinotvorné a anti-toxikologické účinky, ktoré boli dokázané štúdiami na ľuďoch. Tiež sa používa ako liek proti ateroskleróze alebo artritíde.

Šafránová žlť v potravinárstve

Vzhľadom na svoju cenu sa používa len výnimočne v drahých reštauráciách napr. na dochucovanie ryže alebo rôznych omáčok.

Ďalej napr. v:
- likéroch,
- korenie,
- mäsu,
- medu,
- zmrzline
a ďalších potravinách.

Používa sa aj pri výrobe kozmetiky, parfumov alebo atramentu.

Použitie E164 v potravinách nie je v rámci celej EÚ povolené.

Kam ďalej?

Viac o výučbovej
aplikácii ZOF.

Otestujte svoju
nutričnú gramotnosť.

Pozrite sa na našu
ponuku kurzov.

Prečítajte si, ako naše kurzy
hodnotia absolventi.